Коментари Култура

Благовеста Калчева: Във всяка народна песен или хоро е вложена душа, затова те са живи и днес

Гл. ас. д-р Благовеста Калчева от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив бе поредният лектор, който преподава на великотърновци и гости народни танци. Това се случва благодарение на хоротеките, които Николай Корчев от школа „Плетеница” организира за жадните за български фолклор танцуващи. Калчева зарази участниците със слънчевата си усмивка и добронамереност. „Когато човек работи с удоволствие и обич, няма как да не предаде това и на другите. На мен танцът ми дава невероятен заряд, а близостта с хората е нещо абсолютно неповторимо. Прекрасно е да те погледнат питащи, а не блуждаещи очи, потънали някъде във времето след игра по бърза технология. Очи, жадни за танца, за движението, за желанието да натрупат знание. Това е нещо безценно в днешно време. Човек, отваряйки бабината ракла, успява да стигне до корените си, той успява да запази българското”, коментира в ефира на Общинското радио гл. ас. д-р Благовеста Калчева.

Преподавателката от малка се занимава с български танци, запалва се по магията, която носят те, от свои приятелки в училище. „Никога няма да забравя, когато в пети клас гледах на живо концерт на ансамбъл „Тракия” – тогава взех решението, че ще се занимавам с това нещо. „Тракия” тогава беше мечта за мен, която се превърна в реалност”, сподели още Благовеста Калчева.

На въпроса ни коя е песента или хорото, които карат душата й да лети, не можа да отговори еднозначно. „Във всяка една народна песен или хоро е вложена душа, затова тя е жива и днес. Обичам много и шопските танци, харесвам достолепието, грацията в тях. Разбира се, обичам и Пиринските, Северняшките танци. Всичко би ме докоснало”, коментира още тя.

Благовеста Калчева е позната на великотърновската публика като част от журито в надпреварата „Болярско надиграване”. То ще се проведе на 28 април, събота, в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. „Надявам се залата отново да е пълна с хора с искри в очите и сърцата”, допълни слънчевата дама.

Целия разговор с нея чуйте в прикачения звуков файл: