Денят Поминък

Биопроизводители излизат на протест

Биопроизводители от региона, членове на Националната биоасоциация, ще подкрепят колегите си от Българска асоциация биопродукти /БАБ/на днешния протест в София. Той ще се състои от 11.00 часа пред Министерството на земеделието и горите.

Фермерите обвиняват администрацията в репресивна политика, която може да доведе сектора до крах. В обръщение към премиера Бойко Борисов Българска асоциация Биопродукти изтъква, че промените в Закона за общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС и публикуваната нова Наредба №5 са въвели невиждани изисквания към биопроизводителите и фирмите, които ги сертифицират.

„Фермерите от региона подкрепяме колегите си само в частта, която касае биоземеделието в България, а не сертифициращите фирми. Интересува ни дали ще има биоземеделие у нас. Посочва се дори с пръст в кои области да няма биопчеларство, респективно биоземеделие. Диалог искаме с представители на МЗХ, който непрекъснато ни се отказва”, поясни за Общинското радио Петранка Гагова, фермер от Вързулица и съпредседател на Национална биоасоциация.

Ето и мотивите на БАБ:

Правителството реши да превземе сектора с мерки, които унищожават малките и средни производители, които срещате по био пазарите и реално произвеждат нещо, за сметка на подставени лица с огромни „Фалшиви“ насаждения, които поглъщат всички еврпоейски средства.

За да постигнат това се започна организирано унищожение на сериозните сертифициращи фирми, а на тяхно място се поставят „УДОБНИ“ такива. Фирми като международно признатата Австрия Биогаранти, както и Кю сертификейшън, които оперираха професионално повече от 16 години, вече са с отнети лицензи!

Схемата е следната: Наредба N-5 гласи, че при минимални несъответствия, био сертификатът се отнема. Принудително се изхвърлят био сертифициращи фирми и на тяхно място се поставят такива от 2017 и 2018 година. Тези фирми завземата пазара и контролират сектора и производителите, държани в „ШАХ“ от Наредба 5. Малките и средни производители, които реално произваждат се унищожават и Европейските средства се делят между подставени лица. А ние, които градим бизнеса си честно с години труд и усилия ставаме жертва на системата.

Био секторът се оказа поредното място откъдето може да се „гълтат“ пари и да се правят схеми, но ние производителите няма да се дадем без бой“

Кремена Крумова – Попова