Любопитно Поминък

Биодинамичното винопроизводство и безалкохолното вино все по-актуални

Родните винари вече започват да бъдат конкурентни, а вината им стават все по-добри, твърди Георги Михов, винен експерт, сомелиер и организатор на първия винен фест, провел се през март тази година във Велико Търново. И тъй като е световна тенденция производството на биодинамични вина, то и в тази посока не изоставаме. Вече има земеделец в Южна България, който чака реколта и до година ще има готовност да пусне на пазара своя продукция.

Биодинамичното земеделие е познато на света, благодарение на австрийският философ Рудолф Щайнер, смятан за негов основоположник. Биодинамичното винoпроизводство, станало популярно в наши дни, има в основата си философията, че лозата и получените вина са жив организъм, който е част от симбиозата на енергия между силите на земята и космоса. Лозята се поддържат, като се използват естествени материали, почви и компост, а химически торове и пестициди са забранени. Патици, овце и коне, живеят в лозята с идеята да я подхранват, създавайки богата, плодородна среда, в която да растат лозите.

За мен биодинамичното винарство е интересно като подход и философия. Трудно е доста да се прави, защото при него всичко е естествено. Няма химикали, ГМО. За правенето на виното се използват субстанции, които са съобразени с биодинамичните и органичните стандарти. Тепърва у нас ще се развива този вид бизнес”, посочва Михов.

Дава пример с Франция –  известна изба, фамилен бизнес, произвежда около 5 000 бутилки годишно чрез биодинамично земеделие. Цената на една бутилка на вторичен пазар започна от няколко хиляди евро. Наскоро е била продадена бутилка за над 500 000 долара.

   

„Това е свързано с философията на собствениците –  чистата земя, дава по-чисти продукти. Тенденция, която върви нагоре, в цял свят. Органичните вина също се увеличават. От 2012 година до 2017 година дела на органичните лозя се е увеличил с близо 250 %. Това е много. В Англия например, страна, която е най-големият пазар на вносни вина в Европа, а може би и в света, голяма верига магазини през 2017 година са предлагали 3 вида органични вина, през 2018 година те вече са 12. Тази година са още повече”, допълва виненият експерт.

Друга новост в бранша е безалкохолното вино. Не е мода, а чисто практично като производство.

„Много хора като излязат някъде с приятели, биха отишли с кола. За да не бъдат санкционирани ако са пили, то има вариант – безалкохолно вино. И качеството му се повишава постоянно. Младите хора, т.нар. милениуми искат да живеят здравословно. Опитват. Затова се налага и тази тенденция. У нас има безалкохолно вино, то е испанско. Има и германско. И не е скъпо”, усмихва се Георги Михов.

Той изнася и друга любопитна информация. Производството на вино в световен мащаб е достигнало рекордно ниво от 292.3 мил. хектолитра през 2018 година, според доклад на Международната Организация по Лозата и Виното (OIV). Италия си запазва първото място с произведени 54.8 милиона хектолитра вино, следвана от Франция с 49.1 милиона хектолитра и Испания с 44.4 милиона хектолитра. Производството на вино в трите страни отбелязва съответно повишение от 12.3 милиона хектолитра, 12.7 милиона хектолитра и 11.9 милиона хектолитра в сравнение с 2017-та – година, характерна с исторически ниска реколта поради неблагоприятните метеорологични условия.

Трите държави са и най-големите износители по обем с общ дял над 50%.

България е на 21 място със своите 1 милион хектолитра, което е с 0.1 милиона хектолитра по-малко в сравнение с 2017. Намаленото производство се дължи на лошите метеорологични условия.

Световната консумация на вино за 2018 година е 246 милиона хектолитра. САЩ е водещия консуматор в света с 33 милиона хектолитра консумирано вино, следвани от Франция с 26.8 милиона хектолитра и Италия с 22.4 милиона хектолитра

За поредна година пенливите вина отчитат най-голям растеж, както по отношение на обща стойност, така и по отношение на обема. Търговията с пенливи вина в света възлиза на 9% от търгуваните обеми и на 20% от общата стойност.

Светът започна да пие по-малко алкохол. Специално за твърдите напитки говоря, според изследвания.  Чаша вино на ден е здравословно, не вреди. Ватикана е най-пиещата нация. Щатите пък са най-големият консуматор на глава от населението. От Източна Европа това е Молдова. Ние не сме в топ 20 на големите консуматори на вина. Може би, защото домашните не влизат в статистиката”, заключава Георги Михов, който е и управител на сайта Sommelier.BG.

Кремена Крумова – Попова