Образование

Билките и традициите за Еньовден представиха второкласници по „Твоят час“

Традициите за Еньовден и видовете билки представиха второкласници от ОУ „Патриарх Евтимий” на сцената на читалище „Искра“. Освен това децата изпяха и незабравими български песни като „Хубава си моя горо“ и „Моя страна“. Събитието бе заключителния етап на проект „Твоят час“, който се реализира в школото през изминалата учебна година. В него се включиха над 30 деца от клубовете „Млад природолюбител“ и „Любя всичко българско и родно“, разказа за Общинското радио възпитателят Пламен Йорданов.

„Освен за билките и празника Еньовден, ние изучавахме по проекта през учебната година фолклорните области в България. Децата бяха очаровани от факта, колко малка по площ е България и колко много народни песни има, фолклорни области, музикални инструменти. Проявиха интерес към различните диалекти, породени от българския фолклор. През цялата учебна година учихме за българските обичаи и традиции. Основната идея бе да запазим родното, българското, защото народ, който не познава традициите си, никога няма да бъде погубен”, разказа Йорданов, според който училището е единственото, което изучава в „Твоят час” и българската природа, и българския фолклор.

Идеята е през следващата учебна година дейностите по проекта да се разширят и към тях да бъдат привлечени и ученици от по-горните класове.

Кремена Крумова – Попова