Образование Полиция

Бивш търновски депутат учи полицаи как се правят адекватни интервюта с деца-жертви или в риск от насилие

Търновският народен представител от „Реформаторски блок” и зам.-председател на 43-ия парламент Иван Иванов участва като лектор в реализацията на проекта „Разкажи ми историята”. Той е за развитие на екипи от експерти за междуинституционално сътрудничество при случаи на деца-жертва или в риск от насилие. Финансира се от Програма „Правосъдие и потребители” на Европейския съюз. Бенефициенти по него са Институтът по психология на МВР и Фондация „Институт по психология на групите”.   „Моята и на колегите задача е да обучим до края на годината около 400 полицаи, съдии прокурори, инспектори от детските педагогически стаи, служители на отделите „Закрила на детето” и на службите  „Социално подпомагане” , представители на неправителствени организации – как се провеждат щадящи за психиката интервюта с деца, преживели насилие”, обясни пред Общинското радио Иванов.  По негови думи очаква се до финала на проекта да се създаде унифицирано ръководство за работа с деца в риск или жертви на насилие, приложимо във всички териториални звена на МВР.

Иван Иванов е клиничен психолог. Докторант е на Нов български университет, а отскоро и преподавател в катедра „Психология” на Философския факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

На въпрос – какви са причините за агресията на улицата, в училище, по пътищата – отговаря: „Агресията крие безсилие, безпътица, липса на ценности.  Когато хората нямат усещане за идентичност, не знаят кои са, какво правят и накъде отиват – и най-малкото препятствие води до това на преден план да излиза гневът. Според мен агресията е сигнал за опасност, на която не знаем как да отреагираме. Включително и в училището агресията е липса на сигурност, на спокойствие, самоувереност. Така че това, което ние като психолози и политици трябва да правим, е да връщаме чувството   за сигурност у хората и знание за това кои сме ние българите, какви са нашите плюсове и минуси, да възраждаме чувството за общност  и да работим по това хората да придобиват усещане за идентичност не толкова на българи, колкото на европейци”.

Снимка: личен архив на Иван Иванов