Образование

Бившето училище в Беляковец отново ще посрещне първолаци на 15 септември

Частно начално училище „АзБуки“ отваря врати на 15 септември. Директор и собственик на училището е Пролет Петрова, създател и на детската градина „Малки стъпчици“.

„Първата учебна година стартираме с първи и втори клас. Учениците ще учат по програмата на Министерството на образованието и науката, но освен задължителните часове, ще имат и много допълнителни занимания. Понеже децата в тази възраст все още не знаят какво им харесва, ще им предложим да опитат от възможно най-широк спектър изкуства – музика и солфеж, приложни дейности, като тук сме включили рисуване, керамика и грънчарство, театър, народни танци. Ще има и туристическо ориентиране, а също така и етика и логика, както и три предмета, които не са част от програмата на МОН – „Свят“, „Наука“ и „Природа“, казва Пролет Петрова. След това уточнява, че по предмета „Свят“ децата ще получават подходящи за възрастта им познания по история на България и география на света. В часовете по наука ще правят опити с вода и въздух, ще изучават планетите и природните явления, а по природа ще се занимават с биология, зоология и ботаника.

„Екипът от начални учители вече е избран. Всички са много лъчезарни, млади, но и с опит в професията. За заниманията по изкуствата също има подготвени педагози и те са проверени, защото отдавна работят с децата в детската градина“, коментира г-жа Петрова. И признава, че за училище тя мечтае от поне 10 години. Детска градина „Малки стъпчици“, която съществува от две години, е била първата голяма стъпка към реализирането на тази й мечта.

„Много ми е важно децата, когато завършат 4 клас, да си тръгнат от тук грамотни и сигурни в себе си. Но също така искам те да могат да прилагат тези знания, а това е възможно, когато ги възпитаме да бъдат мислещи и добри хора. А мислещи и добри хора могат да станат, след като са опитали от колкото е възможно повече дейности. Затова в училище ще има много допълнителни занимания, които ще изградят в тях богата обща култура“, категорична е Пролет Петрова.

Новото учебно заведение се помещава в бившето училище в село Беляковец. В момента върви основен ремонт на сградата, която отговаря на всички изисквания за учебно заведение. Строена е през 1938 г. специално за училище, разполага с достатъчно класни стаи, физкултурен салон, лекарски кабинет и изолатор, двор и игрище.