Култура

Библиотекарите – по любовта към книгите ще ги познаете

С ден на отворените врати ще отпразнува професионалния си празник 11 май библиотеката към читалище „Надежда” във Велико Търново. От 9 до 15 часа днес всеки посетител, влязъл в културната институция, ще има възможността да разговаря с библиотекарите, а всеки, който се запише като абонат в празничния ден, няма да заплаща такса. На посетителите ще бъде показана най-старата книга от фонда на библиотеката – църковно печатно издание от 1588 г. Как се записва една книга в картон, как се търси в каталог и по дадена тема ще научат всички, прекрачили прага на библиотеката в читалището. От днес читателите ще имат възможността да заемат и дългоочакваната от тях книга – „Чамкория” на Милен Русков.

Денят на библиотекаря се чества от 2006 година в България. Различните библиотеки отбелязват своя професионален празник с разнообразни инициативи. „Мисля, че всички библиотекари обичат работата си, защото това е професия, с която ти даряваш нещо на хората – даряваш им вяра в бъдещето чрез книгите, правиш деня им по-цветен, вдъхваш им самочувствие, че ако днес нещо не е наред, утре то ще се оправи. Даваш им духовна храна. Това е нещо много ценно, особено днес в този материален свят. Защото човекът има и душа, и книгите са храна за тази душа. А ние ги пазим, ние помагаме на читателя да открие подходящата за него книга. Защото всеки има специфични нужди”, сподели в интервю за Общинското радио библиотекарят Бисера Дживодерова.

Библиотеката очаква своите посетители в деня на отворените врати

Своите първи стъпки в професията тя прави в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”, където пет години работи като библиотекар. „До ден-днешен оставам техен приятел и получавам много помощ от целия екип”, допълни Дживодерова. Следващото място, където работи тя, е библиотеката в Хуманитарната гимназия. Третото е библиотеката към търновското читалище „Надежда”, където и днес я намираме.

С особена любов говори Дживодерова за работното си място. Магия, вълшебство, любов. Това са думите, които често използва, за да ни опише институцията, където вече 15 години работи. „Читателите в библиотеката са хора, дошли по собствено желание. Отношенията тук са много хубави, защото във всичко тук водеща е любовта към книгата – и ние обичаме книгата, и читателите я обичат. И някъде по средата се срещаме”, емоционално ни обяснява Бисера Дживодерова.

Читалищната библиотека разполага с църковно издание от 1558 г. – най-старата печатна книга в културната институция

С любовта към книгата в сърцето обаче е още един, съвсем нов член на екипа в читалищната библиотека. Това е 23-годишната Преслава Павлова, която от три месеца работи с Бисера Дживодерова. „Преслава е много добър човек, който има голямо желание да стане добър библиотекар. Отнася се към читателите с огромна любов и… много обича книгите”, описа своята нова колежка Дживодерова.

Преслава Павлова и Бисера Дживодерова – две поколения библиотекари

Преслава е от Чипровци, завършила е „Библиотечно-информационни дейности” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Обича криминална литература и смята, че в работата като библиотекар най-ценно е това, че ти дава знания във всички области. „С четенето се обогатяваш, развиваш се. В книгите винаги има нови неща, книги винаги излизат и ще продължават да излизат”, подчерта младият библиотекар.