Култура

Библиотеката с награда за качествено изпълнение по проект

Проектът „MobiDig“, по който работи Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново получи награда за качествено изпълнение по програма Еразъм +. Тя се връчва от Центъра за развитие на човешките ресурси към Министерството на образованието и науката. Проект „MobiDig“ или „Мобилна дигитализация” стартира през септември 2017 година и приключва август 2019 година.

Сертификатът е за цялостното му качествено изпълнение и за сътрудничеството за иновации и обмен на практики в сектора за професионално образование и обучение.

Предстоят да бъдат публикувани учебни модули за представители  и ръководители на  малки библиотеки, музеи и архиви за обучение с нискотарифни технически средства за мобилна дигитализация с цел  опазване и популяризиране на книжовното ни наследство.

„Щастливи сме, че сме оценени за работата ни. През април и  май предстоят още няколко дейности по проекта „Мобилна дигитализация” в библиотеката. Ще се проведе 4-дневен курс и семинар. На него са поканени представители и ръководители на малките библиотеки, както и международните ни партньори. Ще бъдат обучени как могат да ползват електронните продукти. Тази награда не е само за регионалната библиотека, а за колегите от Студентското общество за компютърно изкуство, Националната гимназия по полиграфия и фотография в София, Университета в Грац, библиотеката в Мафра, в Грац и фотографско ателие във Флоренция”, поясни Калина Иванова, зам.-директор на регионалната библиотека „П.Р.Славейков” и ръководител на проекта по Еразъм +.

Това е втори сертификат за качествено изпълнение на проект. Първата бе по програма Грюндвиг,  подпрограма на програма „Учене през целия живот”.

Кремена Крумова-Попова