Икономика

Бензиностанциите сменят фискалния си софтуер до 30 юни

Наближава крайният срок, в който бензиностанциите трябва да сменят електронните си системи с фискална памет, напомнят от НАП. 30 юни е датата, посочена в Наредба Н-18, до която търговците на горива трябва да съобразят фискалния си софтуер с изискванията на наредбата.

Няколко месеца по-късно, от 30 септември всички бензиностанции трябва да издават касови бележки, в които е изписан брутния им марж / метод за анализиране на икономическото състояние на фирмата/. Освен разликата в покупната и продажната цена, търговците на горива са задължени да включат и информация за размера на ДДС и акциз.

Наближава крайният срок и за онлайн търговците, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. До 29 юни те трябва да обявят своите електронни магазини, напомнят още от НАП. До момента над 12 000 са вече декларираните електронни магазини, отчитат от приходната агенция.  Подаването на данните става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис. Изискването важи за физически и юридически лица, извършващи продажби по интернет по занятие /не засяга гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи/,  допълват от приходната агенция.

Допълнителна информация може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.