Култура

Белоглав орел „прелита“ над Търново днес

Независимия американски филм „Нито вълк, нито куче” представят днес в киното в Търново. За Общинското радио режисьорът Стивън Симпсън, който живее в Пловдив, сподели, че лентата хвърля светлина върху разбиранията за света на коренното население в Щатите, както и за редица проблеми на тази общност. В една горда със свободата си страна, не всички имат еднакви свободи. Филмът е заснет Как за 18 дни в най-бедните части на Щатите с малък екип и 95-годишен актьор, финансиран е от самата публика.

Лентата се радва на успех в Щатите, а прожекциите у нас организира най-младият дистрибутор на кино – Нина Ветин, която открива своя лична история измежду кадрите.

Въздействащата екранизация по едноименния роман на Кент Нърбърн проследява пътешествието на писател, отведен в сърцето на съвременния индиански живот по земите на Северна и Южна Дакота. Кент (Кристофър Суийни) получава мистериозно обаждане от внучката на 95-годишен старейшина от племето „Лакота“.

Добър по сърце и вдъхновен от отдадеността на своя баща да помага на другите, писателят решава да пропътува хиляди мили през северните равнини на Америка до обезлюдения индианския резерват, за да се срещне с мъдрия Дан (Дейв Белоглав Орел). Възрастният индианец живее в схлупена барака на един хълм, придружаван единствено от своите верни спътници – кучето му, близък приятел на име Гроувър (Ричард Рей Уитман) и неговата внучка Уинона (Розан Суперноут), която е изключително подозрителна по отношение намеренията на белия мъж, дошъл на техни земи. Потопен в индианската култура и думи на далновидния Дан, Кент е на път да разкаже велика история или да се откаже от най-важната книга, която някога е писал.