Здравеопазване

Безплатни прегледи в Световния месец на ендометриозата

Мащабна кампания за повишаване на информираността за състоянието ендометриоза се реализират и у нас през март. Различни инициативи и безплатни прегледи в 11 болници в страната се организират по повод Световния месец на ендометриозата, който се провеждат под патронажа на Комисията по здравеопазването на Народното събрание.  

„През целия месец март ще се провеждат активности, които имат за цел да повишат чувствителността на обществото към заболяването и да подкрепят всички жени с тази диагноза. Инициативата тази година е под наслов „Една от десет“, тъй като се смята, че в световен план всяка десета жена е засегната от ендометриоза. За съжаление в България заболяването не е достатъчно познато и не се води регистър на пациентите”, коментират от екипа на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

Заедно с болница „Надежда“, фондацията става и част от Worldwide EndoMarch – глобалното движение за борба с еднометриозата. Болницата и фондацията се присъединяват като един от т.нар. отбори – посланици за България, редом с още над 50 държави по света.

Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ е първата в България неправителствена организация на жени, засегнати от заболяването ендометриоза. Тя работи в тясно сътрудничество с лекари от водещи медицински заведения в страната, специализирани в женското и репродуктивно здраве. Основна цел на фондацията е повишиване на информираността относно ендометриозата, популяризиране на съвременните медицински и алтернативни методи на лечение, и акцент върху значението на ранната диагностика.