Община

Безплатен интернет е достъпен пред Царевец, в паркове и в Старо Търново

13 безплатни високоскоростни точки за Wi-Fi достъп до интернет на обществени места вече са на разположение на жителите и гостите на Велико Търново. Инициативата е факт с реализацията на проекта WIFI4EU на Европейската комисия, Изпълнителна агенция за иновации и мрежи, програма в областта на далекосъобщенията по Механизма за свързване на Европа.

Интернет мрежата ще е със свободен достъп за минимум три години, съгласно условията на проекта, предвиждащ осигуряване на устойчивост с последваща техническа поддръжка на инсталираното оборудване от страна на бенефициентите.

Община Велико Търново е реализирала доставка, инсталиране и въвеждане в експлоатация на цялостна система за предоставяне на Wi-Fi зона с налични 13 точки на интернет достъп за територията на града. Мрежата е с наименование „WIFI4EU“ и вече е достъпна.

Безплатният интернет достъп е наличен в следните локации:

Площад „Цар Асен I“ – пред крепостта Царевец;

панорамни площадки на улица „Стефан Стамболов“;

Паметник „Асеневци“;

Площад „Съединение“ – пред музей „Възраждане и Учредително събрание“;

Паметник „Майка България“;

парк „Марно поле“;

парк „Никола Габровски“;

парк „Бузлуджа“;

парк „Зона Б“;

парк „Чолаковци“;

парк до църква „Възкресение Христово“;

парк „Картала“: нова детска площадка;

парк „Акация“.

Всички общини, реализирали инициативата за безплатен Wi-Fi достъп до интернет, вече са част от голямата WIFI4EU общност. Целта е подобряване на комуникацията, обмен на новини и информация, споделяне на опит и добри практики, разширяване на културните връзки и др.