Култура Любопитно

Бебе е най-малкият участник в похода „Светият път“

Новородено, само на 42 дни е било най-малкият участник в Светият поход, посветен на 550-ата годишнина от пренасяне на мощите на Свети Иван Рилски в светата Рилска обител. Той носи името на закрилникът на български народ и е дългоочакваната радост на семейство от Габрово. То се е присъединило към похода при Черепишкия манастир, съобщи днес Евгени Коев, един от организаторите на първия по рода си у нас, изцяло пешеходен поход. Той тръгна от Велико Търново на 1 юли и завърши на 31 юли в Рилския манастир.

За 32 дни туристите от „Светият път“ изминаха близо 600 километра и преминаха през 63 селища. Над 2000 души бяха съпричастни към пешеходния тур. 15 души пък бе основната група. Само трима от тях извървяха изцяло пътя от Велико Търново до Рилския манастир. Над 800 души се включиха в литийните шествия. В кратък преход към групата на поклонниците се присъединиха и деца от с. Челопек. На повечето места поклонниците бяха посрещани с хляб и сол, а читалищните дейци – облечени в народни носии.

Единственото духовно лице, отслужило архиерейска света литургия в началото на похода, бе великотърновският митрополит Григорий.

Ръководството на Гимназията по туризъм във Велико Търново подкрепи изцяло похода. Местна турагенция, с управител Снежана Стефанова, организира пък поредица от поклоннически пътувания, свързани със „Светият път“.

Походът е основно дело на учители и свещеници, поясни още Коев. Пътят, по който те преминаха, вече е трасиран. Всички участници в него при приключването му в Рилския манастир получиха грамоти, специално изработени за проявата. Тя вече си има лого – стилизирано дъбово листо.

„Светият път“ още в самото си начало получи благословията на Светия синод.

„Положеното е началото и основите на инициативата. За следващата година в този мащаб, може би няма да я организираме“, обобщи Коев.

Кремена Крумова – Попова