Прокуратура

Баща, насилвал дъщеря си от 12-годишна, отива на съд

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу баща, насилвал дъщеря си.

Обвинението срещу Димо П. е за това, че в периода от месец декември 2013г. до края на месец април 2014 г. в село в общ. В. Търново, в условията на продължавано престъпление, множество пъти – пет пъти на месец, се съвкупявал с лице, ненавършило 14-годишна възраст, като деянието е извършено чрез използване на положение на зависимост и надзор.

Повдигнато му е обвинение и за това, че в периода от месец май 2014г. до януари 2015г, в условията на продължавано престъпление, множество пъти – пет пъти на месец, се съвкупявал с лице от женски пол, ненавършило 14 години,  като я принудил към това със сила и заплашване и деянието представлява особено тежък случай и лицето е негова дъщеря. Обвинен е и за това, че в периода от януари 2015 г. до август 2016 г., в условията на продължавано престъпление, множество пъти се съвкупявал със същото лице, ненавършило 18 години, като я принудил към това със сила и заплашване. Престъпление по чл. 152, вр. чл. 26 от НК

Обвиняемият е осъждан за престъпления против собствеността. Живеел на семейни начала и от това съжителство имал две деца – момиче и момче. През 2002 година обвиняемият бил осъден на лишаване от свобода. След като излязъл от затвора, започнал да се държи грубо със семейството си и да упражнява физическо и психическо насилие спрямо тях. На дъщеря си посегнал, когато била на 12 години, като за първи път осъществил полов акт с нея. Всеки път когато посягал на момичето, обяснявал, че това е нещо нормално. Пострадалата изпитвала страх от баща си, тъй като той много пъти я бил удрял и заплашвал, че ако не се съгласява с него, няма да получава материални придобивки, ще я наказва и няма да я пуска да излиза с приятели. През 2014 година, момичето осъзнало, че това, което баща й прави с нея, е нередно и  започнало да се съпротивлява на желанието му, докато през август .2016 г. взело решение да избяга от дома им и потърсило помощ в Отдел „Закрила на детето”.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.