Образование

Барелеф на свети Патриарх Евтимий откриха в едноименното търновско училище

Барелеф на свети Патриарх Евтимий откриха в едноименното училище в старата столица. Автор на проекта и изпълнител е зам.-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Паметния знак е монтиран на стена до входа на учебното заведение и беше осветен от отец Славчо.

Тържеството за първия школски звънец по повод новата 2019/20 –а учебна година започна след водосвета. Директорът Иваничка Петкова първа приветства учениците. „Четете, участвайте в състезания, печелете награди и не забравяйте, че в ОУ „Св. Патриарх Евтимий” учат най-добрите ученици”, каза Петкова. Тя подчерта, че вярва в професионализма на своите колеги и в очакванията на обществото да отговорят на високите съвременни изисквания.

Кметът Даниел Панов присъства на празничната церемония. В словото си градоначалникът отбеляза, че броят на записаните ученици във великотърновските училища е със 100 повече спрямо предходната учебна година, сред тях са и децата на 60 семейства, завърнали се от чужбина. „Бъдете любознателни. Вашите родители и учители,  всички ние се гордеем с постиженията ви от олимпиади и състезания. Те са слава и гордост, издигат авторитета на образованието в старопрестолния град”, каза Панов и пожела на учениците да прославят града и да се гордеят, че учат в историческата и духовна столица на България.

Пускането на бели гълъби ознаменува началото на годината,  а от клуб „Млад депутат” връчиха на училищния директор реплика на Търновската конституция.

Народният представител Станислав Стоянов  и председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов бяха сред официалните гости.

Над 900 ученици се обучават в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. За тяхното образование и възпитание се грижат 71 педагогически специалисти, трима от които са доктор на науките.