Любопитно

Бамби, Здравка и кучетата – най-новата атракция във фермата в с. Хотница

Нова атрактивна рубрика от няколко дни си има Фейсбук страничката на Приюта за животни във великотърновското село Хотница – Приятели на четири лапи. Тя се казва „Ако щете, вярвайте” и в нея се публикуват смешни, невероятни и неповторими моменти в снимки от живота на четириногите.

„В нея ще отразяваме всичко, което наблюдаваме при нас. Животните живеят в  необичайна хармония и симбиоза. И често чуваме – „Тук при вас е като в рая. Не е за вярване, как съществуват на едно място хищник с потенциална жертва”. Така възникна и името на рубриката. А и нашата идея е да поддържаме позитивизъм в страничката си. С идеята да накараме хората да се усмихват в тези трудни и сиви времена. Имаме публикувани снимки на сърнетата и кученцата. Последно не успях да снимам, как нахраних малкото сърне, а двата териера се отнесоха с него като майка и санитарка. Почистиха от него с езиче капките от мляко”, усмихва се Вера Трендафилова, собственик на фермата.

Малкото сърне всъщност е най-новият обитател, осиновено от семейството, спасило го на пътя край великотърновското село Велчево, за което Общинско радио писа. То е в добро състояние. Има си и приятел – по-голямо сърне, също спасено от семейството на Вера.

„Сърнетата са деликатни животинки. Ако имат проблем с емоциите и не се подходи правилно, това може да е фатално за тях, особено като са малки. Малкото сърне върви постоянно след нас и си подсвирква. Звукът, който издават мъниците, не е като блеене, а като на малко птиченце. Обикалят, скачат, играят с другото сърне. Измарят се, идват, похапват листа от сливка и лягат да спят. Атракция са голяма”, разказва стопанката на големия животински свят.

По-голямото се казва Бамби, а новото попълнение Здравка, на името на съпругата на нейния спасител. Когато станат големи, животинките могат да напуснат дома на Вера. Наскоро една сърна, спасена от дивата природата, отново се е върнала там.

„Избяга в гората, природата, нагонът си иска своето. Беше на седем месеца. Но стана тревожна, намери пролука през огражденията и изчезна. Вижда ли са я около нас, да се завръща, казват съседи. Но тя е свободна да си отиде. Ние сме я спали. А мястото й е в гората. Тя е кралица на гората”, допълва весело Вера и знае, че в този свят, животинския, колкото любов раздаваш на четириногите, толкова и ще получиш. А при нея това чувство е ежесекундно!

снимка – Фейсбук – Приятели на четири лапи

Кремена Крумова – Попова