Спорт

Балъков: „Чака ни здрава битка срещу „Черно море”!

Главният мениджър на „Етър” Красимир Балъков даде интервю за готовността преди предстоящия мач срещу „Черно море”, който е в петък от 18:15 ч. на стадион „Ивайло”.

– Г-н Балъков, председателят на УС на „Етър” проф. Камарашев днес обяви, че „Етър” приключва отношенията си с Алиуне Бадара и си връща като преотстъпен от „Барселона” Аласана Мане. Каква е точно ситуацията с двамата?

– Така е, в процес сме на разтрогване на договора на Бадара и в процес сме на привличане на Лас Мане. Още не са финализирани официално нещата, но по тези въпроси се работи.

– Кога реално може да се очаква Мане да се присъедини отново към отбора?

– Ние искаме да се появи колкото може по-бързо и го очакваме. В момента Мане е в Барселона и сме му дали индивидуална програма за работа, очакваме да му излезе необходимата виза, за да играе при нас. Така че до седмица вероятно ще бъде тук, което ще ни даде повече опции в средата на терена.

– Каква е ситуацията и готовността за мача с „Черно море” в петък?

– Искам да се обърна към всички привърженици на футбола в областта: трябва ни много силна подкрепа за този мач от първата до последната минута. Подготвени сме и знаем какво ни очаква. Но ни сполетяха проблеми в кадрово отношетие – Иван Скерлев е наказан за червения си картон в Пловдив, а за голямо съжаление Венци Василев и Яни Пехливанов получиха контузии. Венци получи мускулна травма, която ще го извади от този мач. Преди два дни пък Пехливанов стъпи накриво и получи частично разкъсване на ахилеса и ще претърпи операция. Имаме проблеми в защита, но ще се опитаме да сглобим боеспособен отбор, който да се противопостави на съперника. „Етър” и „Черно море” винаги са правили атрактивни мачове. Надявам се да имаме и малко късмет, за да можем да се поздравим с цялостен успех.

– Няколко пъти споменавате, че очаквате пределна концентрация и себераздаване на футболистите, ще ги има ли за мача с „моряците”?

– Освен тактическа дисциплина и настройка за мача, ще ни трябват и бойци и биткаджии. Без битка този мач няма как да се вземе, само от спортно-технически качества трудно можем да го спечелим. Моите футболисти са подготвени, искам да видя един зареден с енергия и желание отбор, който да се бори от първата до последната минута за победа и да зарадва нашите фенове.

– Как ще съберете група за мача в отсъствието на трима ключови играчи?

– Всеки такъв проблем дава шанс на други футболисти, това е позитивното. Играчи, които са били по-малко в групата, ще имат своя шанс. В групата ще бъде и юношата Кольо Станев, който вече дълго време тренира с нас. Имаме възможност да го вземем и с най-голямо удоволстие го включвам в групата. Надявам се всеки да си поеме шанса и да покаже с добра игра, че е част от отбора. Всеки се бори за титулярно място, играчите са професионалисти и идва моментът, когато трябва да го показват.

– Видяхте ли вече внука в Германия?

– Да, изписаха ги вече, много хубаво дете, да е живо и здраво и да радва цялото семейство! Ние сме изключително радостни с появата на новия член на нашето семейство. Пожелавам му да расте в спокойствие и като порасне, ако реши да тръгне по нашия път, ще го подкрепим.

– Облякохте отново екипа на „Щутгарт”, сигурно беше голяма тръпка да се съберете отново?

– Тръпката беше голяма, невероятно удоволствие да бъда между такива легенди, които са минали през „Щутгарт” като Дунга, Клинсман, Бертолд, Курани, Бобич, Елбер, Верлаат, Волфарт, Ханзи Мюлер, да не ги изброявам всичките, защото ще пропусна някой… Треньорите Феликс Магат, Ралф Рагник, Юрген Съндерман, Кристоф Даум, Армин Фее. Стана много хубав зареждащ спектакъл преди приятелския мач срещу „Атлетико” (Мадрид), с атмосфера на стадиона. Припомнихме си годините, в които бяхме по зелените терени.

– Скромно пропускате, че вкарахте победния гол за 3:2, и удоволствието да бележите отново…

– Аз винаги обичам да побеждавам, дори и в приятелски мачове. Но този мач беше интересен, защото 7-8 години с „магическото трио” не бяхме играли заедно. Нищо не се е променило в мисленето ни. Отиграването ни малко се е забавило, но топката пак пристигаше точно. И трите гола за нашия отбор отбеляза „магическото трио”, беше прекрасно изживяване.

– Публиката как ви посрещна?

– О, там хората така уважават футбола и не само нас като легенди. Те си обичат самия футбол и се радват на всичко, ценят си миналото и кадрите и се радват на бъдещето. Германия е футболна държава с много добре изградени структури, дай Боже и в България да се случи това, макар и на по-малко ниво – да обичаме футбола, да го има отношението, уважението, да идват хора с деца по стадионите и да не се притесняват, а да се наслаждават на футбола.