Спорт

Балъков разясни бюджета на „Етър”

Главният мениджър на ФК„Етър” представи подробности по темата за цялостното финансиране на отбора, която вълнува не само спортните запалянковци в болярския град.

„Живеем на това, че има  фирми и хора, които обичат футбола и ни спонсорират чрез рекламни договори и дарения”, сподели Балъков. Въпреки това, той подчерта, че общата сумата на отбора е малка за нивото на дивизията. С решение на Общинския съвет, миналата година „Етър” бе финансиран с 300 000 лв. от общината. „Тази сума от 300 000 е една голяма помощ, макар да не е достатъчна а структурите на един професионален клуб в Първа лига. Не може да бъде другояче – така са подредени структурите в държавата – общината дава помощ, по своите възможности. Но ако разчитаме на тези средства, досега да сме в трета дивизия”, коментира главният мениджър на отбора.

Балъков припомни, че една голяма част от бюджета се формира и с помощта на БФС – плащат се телевизионните права за излъчване на мачове, около 50 000 лв. субсидии и материали се получават и за развитието на детско-юношеската школа, между 150 000 и 180 000 лв. постъпления влизат и от успехите на Лудогорец в Шампионска лига.  На близо 530 000 лв. възлизат сметките дотук. „Заедно със спонсорите, достигаме сума, която е под 1.8 – 1.9 млн. лв”, поясни Балъков. Така, бюджетът на търновския тим, задържал се стоически  в елитната група, се оказва доста по-нисък от този на „Пирин” Благоевград (2.2 млн. лв.), който не успя да продължи в първенството.

Бюджетът е плаващ, защото зависи и от други фактори – странични разходи, като провеждането на тренировъчен лагер, например. Има значение и на кое място „Етър” се класира в първенството, а болярите завършиха на 11-та позиция. Според Балъков, ниският бюджет не гарантира участието в „А дивизия“ догодина. За няколко месеца, въпреки трудностите, той успя да „сглоби“ екип с характер и състав, в който футболистите се напасват в отбор. Тази стратегия, мениджърът определя като „визия, която да ни издигне малко по-високо, защото бюджетът очевидно няма да ни вдигне. Ако компенсираме с малко повече компетенция – да направим един по-як, по-здрав отбор, който има характер. Това компенсира много, така беше и предния сезон”.

Спонсори се търсят. Отборът разчита изключително много на персоналните контакти на ръководството и самите футболисти. Търсят се футболисти, около които да няма никакви странични и излишни плащания, а това е много трудно, подчерта Балъков. Търсят варианти за изграждане на маркетингова програма, в която всеки предприемач може да бъде полезен на виолетовия тим. Управленски модел, Балъков внася от Германия – в следващия месец и половина, ръководството ще проведе срещи с представители на бизнеса. Необходими са около 20-30 фирми – едър, малък и среден бизнес, които да подпомогнат клуба, макар и минимално.  „Гарантирам, че всеки лев влязъл в клуба ще бъде точно и ясно вложен, а на всеки, който даде пари за „Етър”, ще му бъде точно и ясно казано за какво отиват те. Защото футбол без пари не се прави”, категоричен е главният мениджър.