Култура Община

Балет „Арабеск” дава началото на Третия летен сезон на „Сцена на вековете”

Крепостта Царевец за поредна година ще събере на едно място оперните, музикални и балетни театри от Русе, Варна, Бургас и Велико Търново. Великотърновци и гости от 7 юли до 5 септември ще могат да се насладят на всички форми на музикалното сценично изкуство. Програмата на събитието бе представена днес пред журналисти в рамките на 15-ото изложение „Културен туризъм”. Афишът на „Сцена на вековете” е презентиран и по време на туристически изложения в Букурещ и Будапеща, а туроператори са заявили сериозен интерес, съобщи управителят на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” Борислав Йорданов. „Сцена на вековете е уникално събитие в културния живот на България“, подчерта директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова.

Трагичната история за съдбата на двамата влюбени от Верона – Ромео и Жулиета в рамките на фестивала ще пресъздаде балет „Арабеск”. Известната трупа за съвременен танц, която тази година чества половинвековен юбилей, ще откриe „Сцена на вековете” тази година. Това ще се случи от 21 часа на 7 юли. „Велико Търново е свързан много сантиментално с балет „Арабеск”. През 2010 г. на крепостта Царевец беше последното ни представление като самостоятелна балетна трупа. След това балетът стана част от една обща структура – Държавен музикален и балетен център. След осем години трупата ще може да се представи тук със своята най-нова постановка – „Ромео и Жулиета”, подчерта хореографът Боряна Сечанова, артистичен директор на балет „Арабеск”. Ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите артисти на балет „Арабеск” – Виктория Петрова и Филип Миланов, в образите на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков.

На 14 юли Държавна Опера-Бургас ще представят една от най-известните  опери на Джакомо Пучини – „Мадам Бътерфлай”. В ролята на Чо-чо-Сан ще се превъплъти Йоана Железчева, а в тази на Сузуки – Адреана Николова. Пинертон ще изиграе изключителният Калуди Калудов, а Шарплес – Марян Йовановски. Диригент на спектакъла е Иван Кожухаров, а режисьор – Александър Текелиев. Сопраното Йоана Железчева е сочена от критиците за най-добрата българска Чо-Чо-Сан, а световноизвестният тенор Калуди Калудов е пял в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Чили, Австралия. Калудов има в репертоара си над 60 централни тенорови партии от европейска оперна класика.

С още едно класическо заглавие в Третия летен сезон „Сцена на вековете” се представя Операта в Бургас – „Аида”. Спектакълът ще бъде на 18 август, а в ролята на Аида ще видим Йоана Железчева. Ще й партнират Ивайло Михайлов (тенор), Кирил Манолов (баритон), Даниела Дякова (мецосопрано) и Делян Славов (бас). Диригент – маестро Иван Кожухаров.

На 21 юли на сцената ще се качи актьорският и музикалният състав на Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Нещо добре познато от екрана, но със сигурност различно в пресъздаването на живо, ще предложат те на публиката. Мюзикъкът „Зоро” по музика на Джипси Кингс и Джон Камерън, се е превърнал в марка на варненския културен институт, подчерта мениджърът по продажбите Любомир Кутин.

ТМПЦ-Варна ще се включи с още един спектакъл в афиша на „Сцена на вековете” тази година – операта „Джоконда” от Алмикаре Понкиели.  Романтичната драма ще донесе духът на Венеция на крепостта Царевец на 11 август.

На 27 юли МДТ „Константин Кисимов” ще представи мюзикъла по Добри Войников „Криворазбраната цивилизация”. Едно от най-играните и харесвани заглавия в репертоарния план на театъра – така бе описано представлението от ръководството на културната институция, която за втора година се включва в „Сцена на вековете”. „Криворазбраната цивилизация” е създаден по оригиналния текст на Добри Войников. В спектакъла всеки един от героите е охарактеризиран със своя музикална тема, а на сцената ще се качат солисти, актьори, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов”. Сценарий и режисура – Борис Дюлгеров. Диригент – Васил Вълчев.

Държавна опера – Русе ще се представи с две заглавия на „Сцена на вековете”. Оперетата „Луд Гидия” от Парашкев Хаджиев ще бъде на 3 август. В спектакъла специално участие има Фолклорен танцов театър „Найден Киров”. „В момента сме в преговори специално за „Сцена на вековете” в ролята на Кадията да влезе Руслан Мъйнов”, издаде пред журналисти Стефан Матеев, връзки с обществеността на русенската опера. Над 300 елемента са вложени в костюмите на участниците, които ще се качат на сцената – солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Русе. Диригент на постановката е Димитър Косев.

Вторият спектакъл на Държавна опера Русе закрива „Сцена на вековете” това лято. Това е „Човекът от Ла Манча” с участието на Орлин Горанов и Мариан Бачев – съответно Дон Кихот и Санчо Панса. Изключителният тандем ще пренесе публиката в Севиля от края на 16. век на 5 септември.

Третият летен сезон на фестивала „Сцена на вековете” се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Негови организатори са ОАТ „Царевград Търнов” и Община Велико Търново.