Полиция Прокуратура

Аутопсията показа : бебето от багажника е било удушено, майката е учителка /обновена/

Районна прокуратура – Горна Оряховица води разследване по досъдебно производство  по чл. 120 от НК – убийство, извършено от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него.

Досъдебното производство е образувано срещу Венелина Петкова на 34 години, след сигнал от болницата в гр. Горна Оряховица за приета около 18.00 часа на 12.10.2017 г  жена с кръвоизлив. След преглед е установено, че жената е родила същия ден, като раждането е станало извън болнично заведение.

Според показанията на жената, която по професия е учителка, тя е родила в парк в града, където е намерена с обилен кръвоизлив и откарана в болница. Бременността е била нежелана и крита от семейството, тъй като имали три момчета.  От проведените първоначални действия по разследването, същия ден  пред хранителен магазин в града е установен съпругът на родилката – 34-годишния Х. П., а в багажника на семейния им автомобил е намерено  тяло на новородено момченце.  Тялото на бебето е откарано за аутопсия във великотърновската болница, която е установила, че бебето е било родено живо, живяло е десетина минути и е  било удушено.

Педагожката била приета в болницата от дежурния лекар д-р Димитринка Димитрова, която се усъмнява, че става въпрос за раждане на доносено дете извън болничното заведение. Въпреки, че пациентката е отричала да има бременност и не е пожелала да бъде настанена в болницата, след изследване с ехограф са открити остатъци от плацента. След това е извършен преглед, при което е открита и пъпната връв на новорденото в жената. Извършена е т.нар. ревизия – почистване на родилката, и веднага са сигнализирани органите на реда от Районното управление на полицията в Горна Оряховица. На място са пристигнали полицаи, прокурор и съдебен лекар.

Към момента 34-годишната жена е настанена в Акушеро- гинекологичното отделение за набюдение. По думите на д-р Димитрова, състоянието й е стабилно като след нормално раждане.

Под наблюдението на Районна прокуратура – Г. Оряховица  активните действия по разследването продължават.  Извършват се повторни огледи и са назначени експертизи.

За деяние по чл. 120 от НК законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години.