Любопитно Поминък

Атрактивни състезания и изложби очакват посетителите на Събора на овцевъдите

Седмият национален събор на овцевъдите бе открит официално днес край Петропавловския манастир. С песента „Заблеяло ми агънце”, деца от Котел поставиха началото на форума, преди тях кукери  от село Полена, калоферски гайдари и фолклорния състав „101 каба гайди” също дадоха неофициално старт на събора. Водосвет за здраве отслужи отец Антоний.

Присъстващите поздрави Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. „Ние трябва да покажем, цялото общество, че на България й трябва повече България. Затова и мото тази година е „Българските храни с българските суровини”. Ние трябва да спрем да тровим нашата нация и всички заедно – потребители и производители ще дадем началото на един процес, който в близките няколко години да даде своя ефект”, посочи той.

Гостите на събора поздравиха и  кметовете на Лясковец и Горна Оряховица – д-р Ивелина Гецова и Добромир Добрев, и зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Специално за събитието пристигна и Момчил Неков, евродепутат и радетел на родните, българските продукти. Той обяви, че на 2 юли кани в София всички производители от овцевъдния и козевъдния сектор на среща, на която да се изготви национална стратегия за секторите.

Живко Живков, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” също поздрави присъстващите и поднесе поздравителен адрес от името на министъра на земеделието Румен Порожанов като обяви, че 300 млн. лева са дадени през 2017 година за сектор овцевъдство.

 

Седмият събор на овцевъдите, който се провежда от 11 до 13 май се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Над 200 изложители участват във форума. Той е разгърнат на терен от 140  дка, на който има 2 сцени, над 5500 кв.м. изложбени пощи, шатра от 1300 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози,  терен за състезанията по теглене на товари от коне тежковози, електропастири, изложбена площ за техника и съоръжения за животновъдството, занаяти и др.

През трите дни на събитието кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“ ще възроди стари български рецепти с овче мляко, сирене и месо от различни краища на страната. Ще готви и кулинарния спец  Ути Бъчваров. На събора ще има концерт на оркестър „101 каба гайди“,  демонстрации на Прабългарската школа „Багатур“, нестинари и за първи път хоротеки.

В рамките на събора утре, 12 май чуждестранни представители на отрасъла от 16 държави ще обсъждат на кръгла маса предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди, както и тенденциите в поведението на младите потребители.

  

Кремена Крумова – Попова

 

 

      

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone