Култура Община

Златна перпера и Старопрестолна грамота получи на юбилейния си концерт Младежкият дом

 

 Почетния знак на кмета на община Велико Търново – златна перпера и Старопрестолна грамота получи Младежкият дом в старата столица по повод 50-годишнината си. Отличието за успешна дейност и принос в развиване талантите на поколения великотърновци взе директорът Румен Петров от заместник-кмета Снежана Данева – Иванова на юбилейния концерт в МДТ „Константин Кисимов“. Изключително развълнувана тя поздрави колектива, децата и родителите с празничния повод и ги увери, че Община Велико Търново винаги ще подкрепя младите таланти на старата столица. Да запазят енергията си и Младежкият дом да продължи да бъде втори дом за великотърновските деца пожела проф. д-р Любомира Попова – областен управител.  Тя подчерта, че в днешното технологично време децата все повече имат нужда от място, където да общуват, да научават повече за традициите и изкуствата, да творят.

    50 години е достойна възраст. Но уважение се печели с мъдрост, опит, приятели и любов, каза в приветствените си думи директорът Румен Петров. Той благодари на колегите си, на родителите и децата за доверието. „Искам да благодаря и на всички, които ръководиха общината през годините, на Община Велико Търново за подкрепата. Защото младежките домове в много градове бяха закрити, но във Велико Търново той продължи да развива своята дейност и да създава тази красота!“, каза още развълнуван след спектакъла Румен Петров.

    Поздравителни адреси и много цветя бяха празничния жест на депутати, институции, кметът инж. д-р Даниел Панов и председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов към Младежкия дом. Но най-голямата награда бяха бурните аплодисменти и  изправената на крака след невероятния юбилеен спектакъл публика. Салонът на театъра трудно побра желаещите да видят празничния концерт на формациите, които творят под покрива на Младежкия дом във Велико Търново. Невероятни емоции и естетическа наслада доставиха изпълненията на балетните и танцовите формации, на групите от  „Пеещи камбанки“, талантите от Детската музикална школа. Децата пяха, танцуваха, свириха. А накрая сцената се оказа тясна за всички, които със сърце и жар направиха най-големия подарък на великотърновци и на ръководители си – невероятно представяне. Специален гост на концерта бе Маги Джанаварова, също възпитаник на Младежкия дом. По-малки и по-големи момичета и момчета от всички формации излязоха по време на изпълненията й на сцената и искрено се забавляваха.

      Юбилейният спектакъл на Младежкия дом бе посветен и на една благотворителна кауза –  набиране на средства за нуждаещата се от лечение Никол Владкова. По този повод във фоайето на театъра бе организиран базар с изделия, изработени от деца и ученици от Велико Търново. „ Ние сме силни, защото сме отбор. Днес трябва да помогнем на Никол, която е част от нас, утре ще го направим и за други в нужда“, каза директорът Румен Петров.

  Повече от 600 деца от 10 националности творят в Младежкия дом във Велико Търново днес. Годишно той провежда над 250 инициативи – изложби, концерти, театрални спектакли, престижни регионални, национални и международни форуми, конкурси…