Денят Любопитно

Атанас Парушев дари отново вино за римския фестивал на Никополис

За трета поредна година дизайнерът Атанас Парушев дари вино за римския фестивал „Нике – играта и победата”. Тази година той ще се проведе на 25 и 26 юни на Никополис ад Иструм, близкото до великотърновското село Никюп археологическо място. Гостите ще могат да го опитат по време на концерта на Дуо „Ксана”, похвали се кметицата Йорданка Атанасова.

Виното е специално направено за фестивала. Носи името на римския град и е брандирано с прочутата римска фраза  „Veni, vidi, vici“ – „Дойдох, видях победих“. Произведено е по римска рецепта и подправено с мед и натурални билки в избата на модния ас в близкото до Никюп село Хотница.

Идеята за червената напитка по римски е на икономиста Росен Иванов – зам.-председател на Великотърновския общински съвет и свързан с Никюп. Той е и колега на Парушев от групата на ГЕРБ в местния парламент. И когато преди година от местната кметица разбрал, че се търси регионално вино, което да допълни античните възстановки, веднага се сетил за Парушев. Дизайнерът, освен с качествените си и оригинални облекла, е известен и с хобито си да смесва сортове и да произвежда бутикови вина.

Виното е купаж от Каберне Фран и Мелник 55.

Кремена Крумова – Попова