Любопитно

„Астрономия за любители“ на Триградието привлича все повече последователи

От година трима млади ентусиасти от Велико Търново ограмотяват любопитните си съграждани за планетите, звездите и мисиите на НАСА. Те са астрономи – любители, интересуват се, следят информационния поток и го споделят във Фейсбук. Неслучайно и така са кръстили групата си в социалната мрежа – „Астрономия за любители – Велико Търново, Лясковец, Горна Оряховица”.

В страничката им посреща всеки отворил я този надслов – „Живеем в една необятна и величествена вселена, в която всеки ден слънца се създават и светове разрушават“ е казал д-р Карл Сейгън. Нека прекарваме повече моменти на удивление и наблюдение на тази внушителна вселена. Нека споделяме задружни моменти на въодушевление. Градовете са ни обградени от масивни скални венци и ждрела, даващи прекрасни възможности за едно бързо бягство от градската среда. Небесният календар е изпълнен с интригуващи астрономически събития. Нека запалим приятели, семейства, деца и да споделяме информация, статии, апаратура и хубави моменти”.

От това лято тримата приятели от Велико Търново – Калин, Димитър и Пламен започнаха да правят и астрономически излети. Организират се чрез Фейсбук и наблюдават вечер звездите и планетите с телескоп. Почти винаги се събират по 20-30 души, а въпросите са всякакви.

Последно наблюдавахме Юпитер и Сатурн, любими мои планети. Едната заради пръстените, а другата заради уникалното цветово многообразие и многото й луни. Вече 72 на брой.  Предстои нова среща на 12 август за метеоритния дъжд – Персеидите. А квартал „Картала”, на най-високото място е най-доброто място за наблюдения. По-далеч от светлините на града и светлинното замърсяване”, разказва за Общинското радио Димитър. Основно той публикува интересната информация, защото „все има нещо интересно, което се случва и си заслужава вниманието”. Така от близо месец се старае, и чрез преводи от чужди сайтове, да проследява и споделя случващото се от света на астрономията.

Самият той се запалил по прелюбопитната наука не от училище, а преди 4 години, когато гледал предаване за мисията покрай Плутон и видял уникални снимки на планетата. Впечатлен и неочакващ светът да е толкова напреднал в технологиите, започнал да чете и за други открития, за новите мисии.

Уникалното за нашата Слънчева система е, че всяка година се откриват все нови и нови неща за нея. Ето, до 15 години ще бъдат изпратени първите хора на Марс. Възможен е живот там. Заселилите се ще живеят в А хората на Марс ще живеят в направени от тях хабитати или под земната повърхност. А кислорода ще трябва да си произвеждаме на Марс пак сами. Това е неизследвана територия и никой не знае дали някъде в ледовете на Марс или пещерите няма някакъв микроскопичен живот. Тези, които ще заживеят на планетата са едни от най-любопитните. Те ще отидат първи!“, казва Димитър.

Любопитното е, че много малко планети се доближават до нашата. Имаме уникални условия на живот, където ги няма. А не се грижим за нея.  Унищожаваме я, с човешката си дейност.

„С повишаване на температурата, заради парниковите газове, разтопяваме ледници, които от около 2 000 години се наблюдават и се знае, че не са се разтапяли, а сега се разтопяват. А полярната шапка е тази, която отразява слънчевата радиация и пази нормална температура за живот тук. Те започнаха климатичните промени. Във все повече територии не вали с месеци, при други е обратното – обилни дъждове. В Индия беше отчетено над 50 градуса. Има вече държави, които започнаха да се грижат за благосъстоянието на планетата. Забраниха дизеловите двигатели и ще преминат на чиста енергия. Истината е, че ние вече използваме нашето Слънце, ветровете, силата на приливите и отливите, теченията, имаме начин да добиваме толкова енергия, колкото не можем да изразходваме, а използваме гориво от динозаврите, защото нефтът се прави от остатъците на динозаврите, доказано е”, заключава Димитър, астроном-любител.

снимка – pixabay.com

Кремена Крумова – Попова