Икономика

Асоциацията на месопреработвателите подготвя пет нови продукта по БДС

В края на май стана ясно, че държавата, и по-точно Министерството на земеделието разработва нови изисквания за колбасите. Проектонаредбите предвиждат да бъде описано точното съдържание на месо в тях. Така че, когато купуваме кренвирши, ще знаем, че съдържанието на месо в тях ще е минимум 50%. Подобни ще се изискванията за наденица и други месни продукти. По-качественото обикновено означава и по-скъпо. И е много вероятно новите изисквания да се отразят и на цените. Каква е позицията на Асоциацията на месопреработвателите в България /АМБ/ и за коментар по темата, потърсихме д-р Светла Чамова, изп. директор на организацията.

„До този момент ние имаме 20 продукта по Български държавен стандарт „Стара планина“, имаме пет традиционни, признати в ЕС именно като традиционни  – пастърма, луканка Панагюрска, врат Тракия и др, и продуктът от вашия регион, който е единственият хранителен продукт със защитено географско указание – горнооряховският суджук. Ние сме много доволни, че АМБ е част от организацията на Празника на горнооряховския суджук, който се провежда от 8 до 10 юни в Горна Оряховица. Предстои да направим още 5 продукта по „Стара планина“, за да на отговорим на изискванията на нормативните документи на Министерството на здравеопазването и детските градини. Вече има сформирана група, която ще започне да работи върху нови продукти. Тепърва ще се решава какви ще бъдат те. Но българският потребител ще има за избор, не по-малко от 50-60 продукта с гарантирано качество.

Вярно е, че много хора, най-вече пенсионерите, не могат да си позволят скъпите продукти, които са качествени. Но докато пазарът търси много евтини продукти, производителите ще ги призввеждат. Тъй като сме в пазарна икономика. Ние, АМБ, като един отговорен бизнес също искаме  да има някакви допълнителни правила, за да запазим старите вкусови качества на нашите продукти. Производителите на горнооряховския суджук има добри пазари в чужбина. Това е добре за България, защото доволните потребители правят реклама, а в същото време ще продължат да търсят и други български продукти“, обобщи д-р Чамова, която присъства на Празника на горнооряховския суджук в Горна Оряховица.

130 са членовете на АМБ. От тях, повече от 10 са от Великотърновска област. Всички заедно държат 65% от пазара на месо и месни продукти у нас.

Кремена Крумова – Попова