Култура

Асен Маринов – класическа китара гостува с албума си „Шепот от Балканите“

Асен Маринов представя новия си самостоятелен албум „Шепот от Балканите“. Той ще гостува във Велико Търново на 18 януари в клуб ТАМ. Публиката ще го чуе с много авторска музика за соло класическа китара, вдъхновена от красотата и богатството на българския фолклор. Албумът включва 13 пиеси. От тях 11 са соло на класическа китара, а две са дуетни изпълнения.

Самият албум и името му дойде от там, че цялата музика е вдъхновена директно и индиректно от нашето наследство в България и на Балканите. Това, което идва от хилядолетия, от годините назад и старите традиции, претворени през XXI век през нашия модерен поглед. Идеята бе и да покажа нашето богато наследство – фолклорът ни. Албумът включва няколко пиеси емблематични за Балканите – „Я кажи ми, облаче ле бяло“ и „Йовано, Йованке“, обяснява за Общинското радио Асен Маринов.

Като дете родителите му го карат да свири на акордеон, но любовта към класическата китара пламнала от един приятел. Той изсвирил мелодия на една струна. А Асен си казал – „Ето, на това искам да свиря“. И така се записва на уроци и от VI-и клас усъвършенства класическата китара. Тя си остава и голямата любов на твореца през годините.

Асен Маринов завършва магистърската програма по класическа китара в Нов Български Университет в класа на Д. Дойчинов. Специализира в майсторски класове на изтъкнати китаристи, сред които Пепе Ромеро, М. Баруеко, О. Гилия, А. Дезидерио, LAGQ и др. Освен самостоятелните изяви, през годините Асен Маринов участва в различни класически и етно формации. Има издадени пет албума с класическа и етно музика. Асен Маринов е преподавател по класическа китара.

Кремена Крумова – Попова