Коментари Община

Арх. Станишев: „Няма новаторство, което да не е посрещнато с щикове“

Когато, преди 126 години започва строителството на Стамболовия мост и преди 84 години е завършена Старата поща, търновци искрено мразели тези архитектурни обекти. По тяхно мнение, емблематичните днес здания не се вписвали в градоустройството на старата столица.

„Няма новаторство, което да не е посрещнато с щикове и с желание да се осмее и унищожи моментално, но такъв е ходът на историята. Почти всяка архитектурна стъпка, която няма прецедент, има тази съдба“, сподели авторитетният наш архитект проф. Георгий Станишев.

Повод за неговите думи са фейсбук-скандалите, които пламнаха след края на конкурса за нов градски център на Велико Търново. Старостоличани се страхуват от високо строителство и опцията да има нови библиотеки и музеи, докато според някои, старите били отживелица.

„Цялата идеология на заданието бе конкурса за експозиционен център, но паралелно с него, Общината накара участниците да впишат този център в градоустройствен план , като по този начин десетки архитекти дадоха даром своите идеи как да се развие града. Казвам даром, защото победителят се задължава единствено с реализацията на изложбените зали, времето, което са отделили за градоустройственото планиране е допълнително и безвъзмездно усилие от тяхна страна“, уточни проф. Станишев

На два полюса са разделени проектите в конкурса – едните предлагат експо-центърът да бъде под земята, а другите го разглеждат по-стандартно. Всичките са разгледани и оценени в кратък срок, като първо са елиминирани онези, които не отговарят на условията на състезанието, градския терен или схващането за съвременна архитектура.

„Повишаването на етажността е естествен процес, към който градовете днес се стремят, за да не се разпръскват в ширина, така както много американски градове се самозадушиха. Това поведение е неекологично, не е и ефективно – губи се време, губят се средства за гориво. Градовете изискват тези разходи да бъдат сведени до минимум за да има удобство. По този начин се спасява огромна част от зелената площ, показват японските тенденции. Там се пази зеленината, която така или иначе е ограничена. Освен това, днес по високите сгради се подхожда новаторски, особено в Италия, където Стефано Боели създаде проекта в Милано „Боско вертикале“, а проектът победител също е дело на италианци“, сподели председателят на журито.

„Щом Търново изгражда нови библиотеки и музеи, то културата на града се вписва в общоевропейската и световна тенденция. В едните се съхраняват знания, във вид на текстове, а в другите – памет, във вид на артефакти, обекти, картини и други произведения. Това е защото, колкото по-неизвестно е нашето бъдеще, толкова повече внимание обръщаме на миналото. Искам да Ви кажа, че в момента културният, музейният туризъм е по-масов от всеки друг вид“, категоричен бе още проф. Станишев.

От подписването на договора за проектиране, времево са необходими 4 месеца за идейната фаза, още толкова за техническия проект и поне два месеца за неговото одобрение – тоест между 8 и 10 месеца би могло да отнеме финализирането на документите и да се започне строителството, уточни още експертът.