Култура

Археологически разкопки без средства, с доброволен труд – мисия възможна

Инженери, фотографи, застрахователни агенти, IT специалисти работят като доброволци по време на археологически разкопки в Павликенско. Кметът на с. Мусина Христо Иванов, заедно с местни бизнесмени, са също част от екипа, който дейно участва в облагородяването на римския каптаж в с. Мусина. Част от доброволците са ангажирани и в разкопките на Античния керамичен център в Павликени. Повечето от тях не са дори от региона, но имат особено отношение към археологията и всички тайни, които може да скрие от тях времето. Сред тях е и великотърновският пещерняк Евгени Коев, но има и ентусиасти от София, Радомир, Варна.

Главен инициатор на екипа е археологът от Историческия музей в Павликени Калин Чакъров. „Липсата на средства ме принуди да търся алтернативни начини за провеждане на разкопки. От друга страна работата с доброволци ми харесва. Те вършат работата си с искрено желание, без да имат финансов стимул, без да им стане скучно, забавно им е. Харесвам, когато някой обича това, което прави. Дори и в бъдеще да бъдат осигурени средства за обектите, бих ангажирал отново доброволци”, категоричен е Чакъров.

Доброволци археологът ангажира за втора поредна година. Петима са тези, които работят в Мусина, а в Античния керамичен център са осем-девет души. Бройката варира, тъй като някои остават за ден или два на обекта, като се съобразяват със свободното си време.

Доброволците работят в с. Мусина. снимка – Фейсбук

Проучване, провеждане и популяризиране на културните забележителности в региона е основна цел на екипа. Сертифицирани табели в кафяв цвят ще бъдат разположени между Велико Търново и Павликени. „В момента сме подали документи в Областното пътно управление, тъй като е необходимо съгласуване. Надявам се в най-скоро време да бъдат поставени”, сподели Калин Чакъров. Разходите по поставянето и изработката на информационните табели се поемат от собственика на Рибарника за пъстърва, който се намира в съседство на Мусинската пещера и на каптажа, съобщи археологът.

Работата в Античния керамичен център ще продължи до края на август. Без държавни средства ентусиастите ще продължат започнатото през изминалата година. Те проучват сграда с рухнал керемиден покрив. Екипът има за задача да отваря нови квадрати, а днес дори успява да установи целия план на сградата.