Икономика Любопитно

Арт и вино – една очаквано добра комбинация с Вероника Венкова

Тя е млада, амбициозна и креативна! Трудно се предава и знае цената на успеха. Родом е и живее в Севлиево. От половин година обаче тя се е отдала на един арт проект, доста актуален и модерен в последно време и у нас – арт и вино. А и рисуването и виното са идеална комбинация за ценителите на изкуството. В месеца на любовта и виното ви срещаме с Вероника Венкова, управител на фирма, организираща ART&WINE събития.

Аз не виждам този проект като бизнес, а като възможност за нови контакти, нова среда. Едно обогатяване, една хубава енергия, която ми помага да продължа да вървя напред. И да се убедя, че мечтите се сбъдват. За първи път се докоснах до такова събитие в Сливен. Моя приятелка го организираше. Седнах, рисувах, невероятна енергията имаше през цялото време. И най вече на финала, че си направил нещо, което не си вярвал, че можеш да направиш, ме накара да се впусна в това приключение. Обичам да предизвиквам себе си”, разказва Рони.

Обикновено такива срещи са в продължение на около два часа и са истинска арт терапия. Човек рисува по указания на художник, който показва пред цялата група какви цветове да вземат, какво точно да нарисуват, как да структурират зададената тема като за всяка среща тя е различна. В същото време посетителите отпиват от чаша вино и слушат приятна музика.

Това са срещи за хора, които не могат да рисуват. Всеки дошъл на събитието установява, че у него има скрита творческа личност, която не е открил. И с идеята да опита нещо различно, ново. Да се откъсне от сивото ежедневие, да направи нещо свое по различен начини. Накрая се превръща в тяхно хоби. Аз не съм художник, работя с две дами – Мартина и Христина. Прекрасни хора, които предразполагат чудесно публиката. Винаги на срещите има много смях и забавление”, допълва севлиевката. Дамите са основно ядро при арт и вино събитията. Има и мъже. Те пък винаги се забавляват. Не липсват и куриозни случаи обаче…

Имали сме посещения от художници. История с един от тях. Вижда се как картината му се получава много добре. И в опит да кажеш – „Ооо, тук си имаме художник”, разбираш, че това е много известен художник. Чужденци  са си правили селфита с нас, докато тече събитие в търновски ресторант. Веднъж една дама дойде със съпруга си. Той седна, поръча си бутилка вино, изпия я и нарисува по-хубава картина от съпругата си. Тогава тя обяви, че повече няма да го взема на такива събития”, смее се Вероника.

До дни ще обяви търг на всички изрисувани картини от нейните художнички. Те ще бъдат оформени в рамки и на фейсбук страницата си – Art&WineV ще ги предложи. На всеки, който ще наддава и закупи картината директно ще изпраща картината. А той директно ще изпраща парите по сметката на болни деца. Едното е от Севлиево, другото е от Сливен. Младата жена ще помага и на други деца.

Аз съм на 31 години. От 19-годишна работя. Искам да кажа на младите хора, че мечтите могат да станат една красива реалност. Трябва да мечтаеш  и това, че си от малък град и нямаш връзки и контакти, не означава нищо. Пак може да бъдеш успешен. Детската ми мечта бе да имам магазин. От 11 години аз го имам. Не трябва да спираш да се развиваш. Да храниш тялото, но и душата. Образованието е най-важното нещо. Четете книги, рисувайте, защото то не е само за галериите. Аз не мога да променя света, но дори  един човек да направи това или един човек от събитията, които организирам да го разбере, ми е достатъчно. Вярвайте в мечтите си и ги преследвайте, дори никой да не вярва в тях”, призовава младата жена.

И макар, че не консумира алкохол и не е професионален художник, разбира прекрасно и от вина, и от изкуство.

Кремена Крумова – Попова