Култура

Артистичният колектив Emergency Theater гостува в клуб ТАМ със „Сцени на разсъмване“

На 25 септември (понеделник) от 19:00 ч. артистичният колектив Emergency Theater гостува в клуб ТАМ във Велико Търново със „Сцени на разсъмване“.

Авторите определят „Сцени на разсъмване“ като представление-обръщение към духа на времето, изградено от личните преживявания на екипа, с текстове и провокации в писма на Цвета Софрониева (писател, драматург и физик). То е оратория за човешката безпомощност, за страха от загубата на човека до нас, за копнежите и илюзиите, за силата и утехата на пробуждането, за да осъзнаем реалността, която живеем и да я приемем или променим. Спектакълът е и среща с неизвестното в опит за близост и разбиране – на себе си и на другия.

Под опитната режисура на Юлиана Сайска, творците Елена Димитрова, Яна Мороз, Елица Алексиева, Велислав Павлов и самата Сайска се впускат в колективен творчески процес, в който водещ интерес е изследването на „вътрешната сцена на човека“, като по този начин превръщат представлението в преживяване.

Жанрово определение: Постдраматичен театър
Режисьор: Юлиана Сайска
Драматург: Цвета Софрониева
Интерпретирано и представено от: Елена Димитрова, Яна Мороз, Юлиана Сайска, Елица Алексиева, Велислав Павлов
Костюми, сценичен и светлинен дизайн: Ралица Тонева
Музика: Елица Алексиева
Художествено осветление и мултимедия: Анна Янакиева

След изиграване на представлението ще се проведе среща разговор с публиката под надслов „Театър и психоанализа – осмисляне на преживяното“. Тя ще бъде водена от психолога Марияна Георгиева.

Марияна Георгиева е магистър по психология. Обучавана е в системен подход и фамилна терапия в ПИСЕЛ (Психотерапевтичен институт за социална екология на личността). Има трайни интереси в груповата работа и груповите процеси. Работи като независим експерт на свободна практика по въпроси, свързани с демократизация на средното образование в България.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022”.

ЗА EMERGENCY THEATER

Името на колектива е вдъхновено от спешното отделение /Emergency Room/, мястото за животоспасяващи интервенции в медицината. Именно споделеното остро усещане за спешна нужда от намеса, която да облекчава симптомите в наболелите зони на съвремието ни, обединява 8 професионалисти с много различен опит като Юлиана Сайска (актриса, режисьор и психодрама терапевт), Цвета Софрониева (писател, драматург и физик), Елена Димитрова (актриса и режисьор), Яна Мороз (антрополог и артист), Елица Алексиева (композитор и музикант), Велислав Павлов (актьор), Ралица Тонева (сценограф) и Теодор Котов (психодрама терапевт и артист) в колективното им сценично търсене като екип.