Любопитно Община

Ротари клуб – Велико Търново представи 3-D макета за Средновековен Царевец пред кмета и незрящи хора

Средновековен Царевец, отлят от бронз, с размери 1,30/0.70 м и с надпис на Брайлова азбука ще бъде поставен на входа на историческата крепост във Велико Търново. Подобни скулптури красят много от европейските столици и са голяма атракция за туристите. Идеята е на Ротари клуб – Велико Търново, по чиято поръчка и с чиито средства е изработен макета на крепостта.

Днес проектът беше представен пред кмета на Велико Търново Даниел Панов и заместник-кмета Снежана Данева – Иванова от президента на РКВТ Венелин Иванов и членове на клуба. На срещата присъстваха представители на общинската организация на незрящите, които първи имаха възможност да се запознаят с инициативата преди около месец и я приеха с голямо въодушевление.

Макетът е изработен от великотърновския скулптор Денислав Сираков, а автор на възстановката е арх. Пламен Цанев – и двамата членове на великотърновския Ротари клуб. Първоначалната идея е той да пресъздава дворцовия и патриаршеския комплекс от времето на Асеневци. Кметът Панов обаче предложи композицията да стане по-голяма, като в нея бъдат включени и всички останали обекти от Средновековния Царевец – улици, църкви, крепостни стени, порти, площади и др. Той даде идея към макета да има и специален екран, на който с помощта на мултимедия посетителите да могат да се разходят виртуално по хълма и да се върнат векове назад във времето.

На днешната среща беше обсъдено мястото, на което да бъде позиционирана композицията. Тя трябва да бъде така разположена, че хората да могат да обикалят около нея, а незрящите с ръце да опознаят всички елементи.

Хората с увреждания, а и всички останали туристи, ще могат със специален QR код да слушат аудиогид, който да разказва за славната история на Средновековния Търновград от времето на цар Иван Асен II .

Кметът Панов благодари на ротарианците за поредната им родолюбива идея и предложи към каузата да бъдат привлечени и други организации.

Дворцова зала, библиотека, трапезария, две кули и още много помещения е включвал царският комплекс, който арх. Пламен Цанев е възстановил виртуално с помощта на специална компютърна програма и дълги проучвания на стари летописи и стенописи. Така е пресъздаден и автентичният вид на Патриаршеската църква, както и части от крепостта Трапезица.

Денислав Сираков е изработил първоначалният проект на специален 3 D принтер. Когато той е напълно готов, ще бъде отлят от бронз.