Денят

Арбанашкият манастир „Света Богородица“ чества храмов празник

Арбанашкият манастир „Света Богородица“ отбелязва на 15 август „Успение на Света Богородица“, своя храмов празник. По традиция на деня се извършва празнична света литургия, маслосвет, водосвет, освещава се петохлебие и се прави курбан за здраве.  Стотици поклонници от цялата страна посещават манастира на днешния ден, за да се помолят пред чудотворната икона на Света Богородица. Светинята е релефна и обкована със сребро, като част от обкова е добавен на по-късен етап с пари на местен търговец, чието дете според преданието е било изцелено след молитва пред иконата. Предполага се, че ценната реликва датира още от преди османското робство.

Манастирът се намира в началото на  с. Арбанаси. Той е  основан още по времето на Втората българска държава (XII-XIVв). Той е бил един от манастирите на Търновското светогорие, които опасвали във венец старопрестолния град Търново. През първите години на османското робство той се запазва като заможен манастир, но по-късно запустява, вследствие набезите на вилнеещите в този край турски банди. Едва през 1680г на мястото на разрушения манастир местното население изгражда днешната манастирска църква като енорийски храм на селото. По-късно, след възраждането на манастира през 1716г е станала манастирска църква. В 1762г манастирската църква била обновена и изписана. Манастирът отново бил опустошен при нападението на Арбанаси от кърджалиите през 1798г, а по-късно възстановен и превърнат в женски, какъвто е и днес. Последното обновяване на църковната сградата е станало през периода 1864-1868г.

В архитектурно отношение Арбанашкият манастир „Св. Успение Богородично“ представлява комплекс от черква с параклис и жилищни сгради. Манастирският храм, подобно на другите арбанашки църкви, има сложна архитектурно-композиционната схема. Представлява ниска, еднокорабна, еднопсидна и продълговата сграда (с размери 18 x 6м), с две предверия от запад, като в северната й страна е разположен обширен параклис „Св. Троица“. Входът към вътрешността на църквата е от северната страна. Масивният градеж на сградата е от ломени камъни споени с хоросан, южната стена е укрепена с контрафорси. Църквата е покрита с двускатен покрив с керемиди.

Цялата вътрешност на храма е покрит със стенописи. Независимо, че са потъмнели от времето и дима на свещите, те са запазили своите художествени достойнства до наши дни. Стенописната украса в наоса е от ХVІІв (около 1600г), а в женското отделение (притвора) от 1603г. Параклисът „Св.Троица“ е изписан през 1704г от зографите даскал Коста, Цоню и Герге. През 1762г църквата и параклиса са допълнително изографисани. Иконографската програма на изписването на храма, придържайки се към канона, е доста богата, отличава се с тематична широта и разнообразие. Иконостасът в наоса е от 1867г с ктитори хаджи Димитър, Марко, Йоан и Христо Попов. Запазени са няколко икони, дело на тревненския майстор Захарий Стефанов и сина му Цоню.