Денят

Арбанаси празнува днес

Великотърновското село и архитектурен резерват Арбанаси празнува в Деня на Голяма Богородица – 15 август.

Още рано сутринта стотици посетители се отправиха към манастира „Свето Успение Богородично“, за да се помолят за здраве, да запалят свещ и да се поклонят пред чудотворната икона на Божията майка. Сред тях бе и кметът на Велико Търново Даниел Панов, придружаван от народния представител от Великотърновски регион и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, както и от кмета на Арбанаси Тошо Кръстев.

За иконата „Света Богородица Троеручица“ се смята, че притежава свръхестествена сила и помага при изцеряването на различни болести. В манастира, чийто храмов празник също е в Деня на Голяма Богородица, бе отслужена Света литургия.

Празничната програма в Арбанаси продължава през целия ден. В конната база край селото се провежда държавна квалификация по прескачане на препятствия, а кметството бе арена на турнир по ускорен шах. В 18,00 ч. в централния парк започват изпълненията на младите таланти от детско студио „Румина“.

Кулминацията на тържествата е в 19,30 ч. на централния площад, където ще бъде отслужен водосвет. В 20,00 ч. започва празничният концерт на Мария и Магдалена Филатови.