Община

Арбанаси остава без празнична програма на 15 август

Празникът на великотърновското село Арбанаси на 15 август – Голяма Богородица няма да се състои. Ще остане без празнична програма, заради удължената противоепидемична обстановка у нас и препоръките на Областния кризисен щаб за отмяна на събори, панаири и други масови прояви.

Площадът ще остане пуст. Все още няма как празнуващите да се съберем на традиционното веселие и да заиграем български хора`. Манастирските камбани обаче отново ще забият. За жителите и гостите на селото в манастир „Успение Богородично” на 14 август, петък от 18.00 часа ще се извърши бдение, а на 15 август в 8.00 часа ще се направи маслосвет, а час по-късно – света литургия и водосвет”, поясни за Общинското радио кметът Тошо Кръстев.

Взeмането на решението за отмяна на празника не е било никак лесно за екипа на кметството, но се налага заради удължените епидемиологични мерки. Те са го възпрепятствали да поеме траен ангажимент за гост изпълнителите и за утвърждаване на празничната програма.

На 15 август всички исторически обекти – Констанцалиева къща и църквите „Рождество Христово”, „Свети Георги”, „Свети архангели Михаил и Гавраил” ще са отворени за посещение. Подарък от кметството за всички дами носещи името Мария, посещенията в тях ще са безплатни.

Кремена Крумова – Попова