Спорт

Антъни Иванов остава да живее в САЩ, но ще се състезава за България и то извън националния отбор

Българската звезда в плуването Антъни Иванов обяви, че няма намерение да се прибира в родината си и остава да живее в САЩ. 22-годишният великотърновец е последна година студент в университета „Вирджиния тех“ и повече няма да се готви с нашия национален отбор. Той иска да остане далеч от проблемите тук.

„Аз вече имам предложение за работа, но тя няма нищо общо с плуването въобще. За момента се фокусирам върху плуването. Работата, която имам, мога да я работя и дистанционно, когато завърша догодина, така че всичко се нарежда добре. Мисля да остана в САЩ, не мисля да се прибирам в България въобще. Мисля, че в Америка има много повече възможности. Това ми е планът засега. Не съм мислил да си сменям националността със сигурност. Засега се състезавам за България“, обясни Антъни в интервю за YouTube канала „Спортната джунгла“.

Иванов коментира и шумния допинг скандал в българското плуване от началото на годината, заради който трима наши таланти бяха лишени от състезателни права за 4 години. Здравко Баблаков (18 г.), Светлозар Николов (20 г.) и Благой Панайотов (18 г.) дадоха положителни проби за анаболния стероид станозолол по време на извънсъстезателен тест в края на февруари.

„Аз се опитах да защитя момчетата, но аз не съм бил част от скандала. Не съм бил в България, не знаех въобще за какво става въпрос. И все още не знам какво се случва и дали момчетата ще бъдат оневинени по някакъв начин. Но това на мен не ми е попречило по никакъв начин. Всички отношения между състезателите в отбора са изчистени и не мисля, че има нещо останало от скандала. Може би тогава малко прекалихме с обръщенията, но това е нормално“, сподели Антъни.

Звездата на българското плуване добави, че лично за себе си е взел решение повече да не се подготвя с националния отбор:

„По-добре да съм далече оттам. Нямам много голямо желание да съм въобще между всички шамари и да не знам какво може да се случи по всяко време. Понеже много хора изгубиха доверие като цяло в методите, които използваха във федерацията миналата година за възстановяване, за лагери и т. н. Мисля, че много хора ги е страх да се доверят отново, за да не стане така, че те да изгубят кариерата си. По-добре да не пия нищо за възстановяване, но да съм сигурен, че не приемам никакви забранени субстанции, отколкото да съм хванат с допинг и да съм наказан за четири години.“

В момента Антъни Иванов е насочил цялата си подготовка към световното първенство в 25-метров басейн в Абу Даби (ОАЕ, 15-20 декември).

Поставям си за цел подобряване на личните времена отново след европейското първенство. Оттам-нататък класирането на всяко голямо състезание е различно. Не всеки е във форма винаги. Сега в момента има много състезания, на които ходят много хора, така че не мисля, че всички ще са в много добра форма на световното. Знам, че американците ще пращат много силен отбор, така че със сигурност ще бъде много оспорвано.“

На европейското първенство в малък басейн в Казан (Рус) в началото на този месец българинът постави нови национални рекорди на 50 и 100 м бътерфлай, а в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай зае 4-то място във финала и остана на 12 стотни от бронзовия медал.

Мисля, че с ново лично постижение на 200 със сигурност ще вляза във финала на световното. Вече зависи от подобрението, може да се боря и за медал – коментира Антъни. – На европейското единственото, което можеше да направя, е да си почина по-добре за самото първенство. Което не направих, понеже въобще не съм имал като цел европейското. Така че тези времена бяха една много приятна изненада. Въпреки малките разлики не мисля, че медалът е въпрос на късмет. Някой е бил по-подготвен от мен и е заслужил това, което аз не съм успял. Но затова има състезания всяка година и рано или късно моментът ще дойде.“