Политика

Антонио Таяни: Ще защитим правата на европейските и британските граждани след Брекзит

Правата на европейските и британските граждани след Брекзит ще бъдат защитени, сподели в Брюксел Антонио Таяни – председател на Европейския парламент. Той говори пред журналисти от страните на Евросъюза  на Семинара за европейските избори.“ За нас свободата на словото е приоритет, а защитата на журналистите е и негова защита. Не случайно прес-залата в Европарламента носи името на убитата журналистка Поликовская”, сподели Антонио Таяни. Той подчерта, че е нужна промяна. Но след евроизборите през май очаква стабилност.

68 процента от гражданите смятат, че страната им получава ползи  от членството си в Евросъюза. Данните от проучването  сподели Филип Шулмайстер – ръководител на отдела за наблюдение на общественото мнение в Европарламента. Той подчерта, че подкрепата за Европейския съюз е на доста високо ниво. И от финансовата криза насам стойностите „за” нарастват, а негативните мнения намаляват.

Това ще са най-важните европейски избори, подчерта  Женевиев Пон– директор в брюкселския офис на института „Жак Делор”.  Според прогнозите новите евродепутати ще са около 60 процента, а мнозинство 50 плюс 1 няма да има в никоя група.  Приетото законодателство в периода 2014 – 2019 година коментира Сесилия Викстрьом – председател на конференцията на председателите на комисии в Европейския парламент. Неговите услуги за евроизборите – възможностите на мултимедийния център и аудиовизуалния отдел, както и медийния пакет за изборите представиха пред журналистите на семинара в Брюксел Южени ден Хертог и Рафаела Де Марте от отделите за аудиовизуални и медийни услуги  на Европарламента.

Уеб платформата „Какво Европа прави за мен?” и смарт приложението за граждани коментира Сара Шейл от службата за парламентарни изследвания. А с техническа информация по представянето на изборните резултати европейските журналисти отново запозна Филип Шулмайстер.

Европейските избори по места и как активисти на кампанията „Този път ще гласувам” работят за нея бе друг акцент от журналистическия семинар в Брюксел. За достигането на посланията ще работят 27 доброволци от различните страни. Българският представител е Симона Вълкова.  Кампанията има за цел да повиши изборната активност, като се използват различни начини за провокирането й от доброволците. Важна част от тях е директният контакт с близки, приятели, колеги, състуденти за представяне на залога за тези избори. За целта всеки ще мобилизира собствената си мрежа. В кампанията ще работят и известни личности. Идеята е нейните послания да достигнат до 370 милиона души в Европа, които имат право на глас.

Семинарът с журналисти за европейските избори се проведе в Европарламента в Брюксел на 9 и 10 април. В него се включиха близо 20 представители на български регионални медии. Участието им бе организирано от Бюрото на Европейския парламент в България.

Уеб платформата „Какво Европа прави за мен?”

– https://www.what-europe-does-for-me.eu/bg/home

Аудиовизуални и медийни услуги  на Европарламента – https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/home

Кампания „Този път ще гласувам” – https://www.thistimeimvoting.bg/ 

НА СНИМКИТЕ : Антонио Таяни – председател на Европейския парламен, участници в Семинара за европейските избори в Брюксел, доброволците в кампанията „Този път ще гласувам“ от Испания и Холандия.

Снимки – Даниела Лазарова