Култура Любопитно

Ансамбъл „Los Del Bio Bio” омагьосва търновската публика с древни танци от Великденския остров

Чили е най-дългата и тясна страна в света. В северната и́ част се намира пустинята Атакама, а в южната – суровата патагонска пампа и ледниците на Антрактида. В централната си част Чили е богата на сочни гори и бистри езера, на изток е затисната от Андите, а на запад брулена от ветровете и студените вълни на Пасифика. Всичко това чилийският поет и писател Пабло Неруда описва като „луда география”.

Чили е страна, в която много нации са оплели емигрантските си носталгии с дълбоките корени на местните мапуче. А това предопределя и пъстрото многообразие от традиции в чилийската култура, която търновци могат да видят на сцената на Летния театър.

Древни танци от Великденския остров и модерни изпълнения, представящи живота и забавленията на хората, показва на търновска сцена ансамбъл „Los Del Bio Bio” от Чили.

Танцьорите и музикантите са изминали над 12 000 километра, за да представят културата си на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново.

“Los Del Bio Bio” е създаден през 1999г., като фолклорен състав, чието предназначение е да пътува по целия свят и да участва във фестивали. В ансамбъла има студенти от университета в Биобио, професионалисти, както и най-обикновени хора, които искат да представят чилийската култура по света.

С костюмите си от кокосови орехи и ритуалните танци, групата от Чили е една от любимите на търновската публика тази година. Доказателство за това е и Мис Фестивал 2017 – Франсиска от Чили. Тя е детска учителка и танцува в групата от две години. Впечатлила е журито с интересния костюм и древен танц от Великденския остров.

Ръководителят на „Los Del Bio Bio” – Мария Гайегос, разказа повече за представянето на ансамбъла във Велико Търново:

„Показваме два вида танци – модерни и древни. Модерните са с полинезийско влияние и представят начина на живот и забавление на местните хора. С древните танци пък показваме ритуалите на жителите на Великденския остров. Костюмите за тези танци са направени от пера, нишки от бананови дървета и др. Използваме и инструменти, изработени от тръстика, имаме рог, както и бомбо – това е перкусионен инструмент, с който предвестяваме началото на танца. За пресъздаването на модерните танци музикантите ни свирят на акордеон, перкусии, китара.”

Групата от Чили изненада търновската публика и с изпълнението на химна на Международния фолклорен фестивал:

 „Бързо научихме песента, защото искахме да впечатлим публиката. Произношението на българската част от текста много ни притесни, но се справихме. Видяхме на какво се радва публиката, така че на следващите концерти ще показваме все по-интересни неща, обеща Мария Гайегос, която не скри и приятните впечатления на групата:„Тук хората са гостоприемни и много ни се радват. Щастливи сме, че можем да покажем културата си.”

Ансамбъл „Los Del Bio Bio” ще се представи на сцената в Летния театър тази вечер, както и по време на закриващия концерт на 29 юли (събота).