Денят

Анонимните алкохолици във Велико Търново отбелязаха четвърти рожден ден на групата

   Дружеството на анонимните алкохолици във Велико Търново отбеляза своя четвърти рожден ден и 30-годишнината на движението у нас с приятели, представители на институции и медии. Своеобразен домакин на срещата, която завърши с празнична торта, бе Община Велико Търново.

Благодаря че ни потърсихте за партньорство. Вие сте специфична общност с висок социален елемент. Убедена съм, че когато човек иска да му се помогне, сам осъзнава това и търси начин. При вас той е участие в срещите на Анонимните алкохолици”, сподели Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново. Тя подчерта, че в програмата Анонимни алкохолици има служене – служиш на себе си. То е характерно за всички ситуации на зависимости и други състояния, от които никой не е застрахован. „Ценното е, че създавате единство, служите на себе си и на другите  и търсите възстановяване. Но трябва да залагаме и на превенцията”, коментира още Росица Димитрова.

Около десет са членовете на Анонимни алкохолици във Велико Търново. Трима от тях са англоговорящи. Всички в момента са се справили с проблема, споделиха от движението. Част от тях разказаха на срещата историите си, завършили с щастлив край.

Над 80 от хората в Затворническото общежитие във Велико Търново не са на свобода заради престъпления, свързани или под въздействие на алкохол. Това сподели Милчо Минчев – инспектор „Социални дейности” в структурата. Той обясни, че представители на Анонимните алкохолици от няколко години провеждат срещи в Затворническото общежитие с желаещи да ги посещават. Те са много полезни за равносметка . Специалистът препоръчва след излизане на свобода поне веднъж да се отиде отново в някоя аналогична група.