Денят Коментари

АМАЛИПЕ с позиция за случващото се в Габрово

Великотърновската неправителствена организация АМАЛИПЕ излезе с официално мнение за случващото се в Габрово. Публикуваме го без редакция:

За съжаление, в цялата тази ситуация в Габрово  се създаде напрежение, което рефлектира най–вече върху децата. Около 70 деца спряха да ходят на училище, а хора, които нямат нищо общо с тримата рецидивисти, се страхуват как те и децата им ще прекарат нощта, защото социалните мрежи са пълни със закани за саморазправа и дори убийство.
Габровските роми не вярват на думите на вицепремиера Каракачанов, че „ситуацията в Габрово е овладяна” и малцината останали в града се страхуват за живота си. След като вчера 5 къщи на роми, които нямат нищо общо с престъплението / побоя от 7 април, бяха потрошени от протестиращи, много роми напуснаха града и са временно при роднини в други общини. Колегите от екипа на Амалипе в Габрово, споделят че:

– сред ромите цари огромен страх  – не само за имуществото, но и за живота им и за живота на децата им. В къщите, които бяха потрошени (а една – запалена) снощи, имаше и деца. Истински късмет е, че те не са пострадали. Наличието на жандармерия носи леко успокоение, но в града обикалят и „ултраси”, които заплашват със саморазправа. Цялостната обществена среда е силно враждебна;

– повечето деца днес не бяха на училище, а останалите са били посъветвани да отсъстват до края на седмицата: по предложение на Център Амалипе  и с решение на Общинския съвет от 2018 г. бе закрито обособеното „ромско“ училище в града и децата бяха интегрирани във всички габровски училища. Създаденото напрежение застрашава да провали целия процес на интеграция на ромските деца в масовите училища.

– голямата част от ромите, работещи в БКС, днес не бяха на работа. Само няколко човека, охранявани от жандармерия, почистиха площада, но в града ще има сериозен проблем с чистотата, ако настоящата ситуация се запази дълго;

– пострадалите, чиито къщи бяха нападнати вчера, твърдят, че нямат нищо общо с тримата рецидивисти, които са извършили побоя на 7 април. Те са убедени, че младежите, които потрошиха къщите им и застрашиха живота на децата им, няма да бъдат наказани, защото законът не се прилага за всички;

– днес през деня бяха разрушени необитаеми и опасни за живеене общински жилища, определени за събаряне

– и в момента в Габрово има семейства, които са местни и които нямат роднини извън града, при които да отидат. Те очакват със страх новите протести, защото интернет пространството е залято от заплахи и закани за саморазправа. Най-тежка е ситуацията със семействата, които са с малки деца (едно от тях е бебе на 20 дни), с които Център Амалипе беше в постоянна връзка днес, търсейки алтернативи за подкрепа.

Габрово е един от градовете с най-малко роми. Според преброяването от 2011 г. едва 343 от общо 55387 живеещи в града се определят като роми. Дори към тях да добавим част от самоопределилите се като турци 473 граждани, това не променя факта, че от сто габровчани само един е от ромски произход. Налице е и фактът, че в Габрово НЯМА ромска махала. Представителите на общността живеят в различни части на града, като няма голямо струпване, подобно на други градове. Част от семействата са настанени в общински жилища – също в различни части на града“.

Междувременно стана ясно, че тримата роми, обвинени в побоя над магазинер в Габрово са във великотърновския арест. Вчера, късния следобед, Районният съд в града постанови най-тежката мярка за тримата – „задържане под стража“. Причината за преместването им е създалото се напрежение в Габрово и екцесиите там.