Денят

Амалипе : Истанбулската конвенция не въвежда трети пол и не е инструмент за пропаганда

„Център Амалипе се присъединява към становището и на другите експерти и организации за категорична подкрепа за ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие от страна на България като доказателство за политическа воля да се вземат решителни мерки срещу това дехуманизиращо явление. Призоваваме народните представители, отговорните институции, както и медиите и гражданите, да не се поддават на съзнателна подмяна на мащабния проблем с насилието над жени и деца с манипулативни и изкривени тълкувания на достатъчно ясно дефинираните от Конвенцията понятия и цели.” Това е категоричното становище на Центъра за междуетническа толератност „Амалипе” – Велико Търново. Специалистите в Центъра подчертават, че 1 милион от близо 4 милиона българки са жертва на тормоз вкъщи, за 54% от българите сексуалното насилие е изключително сериозен проблем; 70% от анкетирани ученици на възраст между 13 и 16 години лично познават жертви на домашно насилие; а 1925 деца през 2016 г. са родени от майки на или под 16 години.

„На български няма дума за джендър. Джендър е социалната роля, която съответното обществото придава на жените и мъжете – това, че момиченцата си играят с кукли, момченцата с камиони, това че ролята на жената е свързана предимно с ролята на отглеждане на деца и домакинска работа, докато мъжът ще играе футбол, ще пие бира с приятели и ще прави кариера, това че се предполага момичето да се омъжи девствено и родителите имат правото да решат кога и за кого да го направи. Това е разбирането за джендър – социалната роля, която обществото придава на жената и на мъжа като такива. Няма абсолютно нищо общо с трети пол, с трансексуални лица, интерсексуални и т.н. Конвенцията изобщо не говори за тези неща и е изключително цинично на гърба на всички пострадали от насилие, на които държавата дължи толкова много по отношение на грижа, превенция и защита, да се измества фокуса, да не се чете Конвенцията и да обсъжда нещо, за което Конвенцията изобщо не говори.” – категорични са от Центъра за междуетническа толерантност.

Истанбулската конвенция е документ, подписан от 44 държави и от Европейския съюз, като към днешна дата е ратифициран от 28 държави в Европа, 17 от които – членки на ЕС.

„Конвенцията казва, че традиции и културни практики не могат да служат за извинение за допускане на престъпления – брак на малолетни в ромска общност, например. И в момента ранните бракове са криминализирани, но отношението на правоохранителните органи е „Това е културна практика, културна особеност на тази общност, нека си го правят“ – подчертават от „Амалипе”, които работят от години по превенцията на ранните бракове сред ромската общност.  

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone