Спорт

Алекс Дешков и Дани Арсов с нова двойна победа в картинг шампионата

Втора поред двойна победа завоюваха великотърновските пилоти в предпоследния кръг от картинг шампионата през изминалия уикенд. На бързата и технична писта в град Серес, Гърция, младите ни таланти тотално доминираха в своите класове и напълно заслужено донесоха в старата столица поредните 2 купи за първи места.

При най-малките – клас MiniBG, Александър Дешков пропусна да спечели единствено квалификацията, като попадна в трафик и не успя да завърти чиста обиколка. В последвалите обаче квалификационни хийтове и в двата неделни финала Алекс беше безапелационен и във всеки от тях завърши със сериозна преднина пред конкурентите си. По този начин със спечеления пълен актив от точки пилотът на Планекс Рейсинг Тийм успя да излезе с 1 точка пред основния си конкурент във временното класиране, а последният кръг от шампионата след 3 седмици на пистата в град Кюстендил ще бъде решителен за шампионската титла в най-малкия клас.

При по-големите – клас MINI, пилотът на GO GRILL Дани Арсов, беше не по-малко убедителен, въпреки драматичния развой на събитията. Във всички свободни тренировки Дани беше изключително бърз – с 0.5 до 1 сек. пред останалите (с изключение на основния му конкурент след средата на сезона), което направи победата да изглежда измамно лесна. И въпреки че на пистата подкрепяният и от тима на Планекс Рейсинг миналогодишен шампион финишира пръв във всеки един състезателен манш – квалификация, хийтове и финали, технически проблем и последвалата дисквалификация (за която нито Дани, нито екипа му имаха вина) след края още на първия хийт го остави на предпоследна стартова позиция за неделните финали. В типичния си стил обаче, само за няколко обиколки Дани изпревари всички пилоти пред себе си, но отново наказание – този път напълно заслужено – за контакт при изпреварването на един от пилотите, го остави на 3-тото място и всичко трябваше да се реши във втория финал. Отличен старт, 2 нови изпреварвания и първото място в него, както и разбъркването в по-задните позиции отредиха за пореден път (в 4 от изминалите 5 състезания) първото място за пилота на GO GRILL и в този кръг от шампионата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

При най-големите третият местен пилон – Красимир Лазаров, в първото си участие в „кралския клас“ – KZ, направи страхотно представяне, и въпреки че тепърва – в хода на самото състезание трябваше да свиква с новата си машина, при това в остра конкуренция с наши и гръцки пилоти с много по-сериозен опит на пистата, успя да финишира 4-ти в кръга, като на практика се превърна в пилота с най-много изпреварвания за уикенда след като на 2 пъти, тръгвайки от последна позиция на старта, успя да финишира 3-ти.

Последният кръг от шампионата на Националните картинг серии ще се състои от 27-и до 29.09.2019 година на пистата в град Кюстендил, и докато в клас MINI Дани Арсов води убедително с 57 точки, то в MiniBG за Алекс Дешков предстои решителен и драматичен финал на сезона.