Култура

Александър Чохаджиев: „Приех с изненада наградата „Златен грифон”, защото Петко Каравелово не е сензационен обект”

Неотдавна великотърновският археолог Александър Чохаджиев получи „Златен грифон” от Министерството на културата. По време на 56-ата национална археологическа конференция в Пловдив, той бе оценен за проучванията на праисторическата селищна могила в с. Петко Каравелово през изминалия сезон. „Приех тази награда като признание за дългогодишния труд на целия екип. Бях много изненадан, тъй като Петко Каравелово не е от този тип сензационни археологически обекти. Въпреки всичко колегите от секция „Праистория” в Националния археологически институт направиха тази номинация и от МК са я приели. Това е наистина едно сериозно признание, тъй като идва от колеги, става дума и за методика, и за резултати. В крайна сметка Велико Търново е място, което през последните години задължително има по един „Грифон”. Не бива да забравяме проф. Вачев, а миналата година проф. Борисов и доц. Чохаджиев”, коментира за Общинското радио археологът.

Екипът на Чохаджиев през 2016-а проучва жилище от най-ранното ниво на обитаване на могилата в с. Петко Каравелово. То не е опожарено, за разлика от другите, проучвани от специалистите през последните години. Зданието е с много добре запазени дървени останки, стени и инвентар на места. „Методиката, която приложихме за неговото проучване, е много бавна, защото е много трудно за почистване, документиране и полева консервация. Именно тези резултати са причината за тази награда. Това е една картина, която много рядко се вижда, дори се откри прагът на жилището, който е дървен”, допълни Чохаджиев.  Оказва се, че жилището е на над 7 хиляди години. Запазени са дървени останки от подовете, дървени платформи, както и две пещи, също прецизно проучени от специалистите. „Според мен, а и според колегите, с които имах възможност да разговарям после, най-вече заради методическия принос и начин на представяне резултатите от изследването получих тази награда”, каза още археологът.

Редовните проучвания в Петко Каравелово започват през 2009 година. „Преди това, в периода от 2003 до 2004 г., при оглед на самия обект открихме две много странни иманярски галерии. Очевидно хората, които са решили да се занимават с това, са помислили могилата за надгробна и са пробили две хоризонтални галерии в нейната основа”, продължава мисълта си Чохаджиев. Тогава съвсем за малко и със скромни средства, но с голям ентусиазъм, археолозите успяват да почистят мястото, където е било копано преди това. Точно тогава става ясно, че обектът е много перспективен от гледна точка на бъдещо археологическо проучване, което започва през 2009 г., благодарение на финансиране от Регионалния исторически музей във Велико Търново. „В следващите години в няколко кампании бяхме подпомогнати от Община Полски Тръмбеш. От 2013 година обектът е в тази програма за финансиране от държавата от страна на Министерството на културата”, добави ученият.

С 11 хиляди лева ще разполага екипът на Чохаджиев тази година. Разкопките започват в началото на месец септември и в тях за поредна година ще се включи докторантката от Канада Лоранс Ферлан. Тя ще продължи работата си по проекта, благодарение на който през миналата година екипът прави геофизично проучване на района около могилата. „Работата й е свързана с критериите за идентифицирането на боклука. Хората тогава не са изхвърляли боклука си като нас днес. Някои от нещата се заравят с друга мисъл – обредна, ритуална или просто за да ги съхранят. Идеята на нейния изследователски труд е да се анализират всички находки през всички години, тяхното местоположение, и да се види дали има разлика между това, което се намира в едно селище, във и между къщите, а също и в периферията на селището. След като резултатите се обработят, ще можем да кажем – да, това можем да наречем боклук, това е преупотребено и така нататък”, поясни Александър Чохаджиев.

Археологът и това лято ще изследва и селищната могила в Хотница. Разкопките там започват през началото на юли.