Интервю Култура

Александра Евтимова: Творецът трябва да е индивидуалист, но и да сверява часовника си с останалите

На 8 декември – празника на българските студенти, ви срещаме с Александра Евтимова – четвъртокурсничка във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Английска филология”.

Преди дни тя стана лауреат на Националната литературна награда на името на критика Георги Черняков, като журито и́ определи две първи места – за поезия и проза.

„Приемам наградата като голямо признание, но и като мотивация”, сподели Александра Евтимова за Общинското радио.

Основни теми в стиховете на Александра са липсата, неосъществимостта, несбъдването…

„Въпреки че липса означава, че нещо го няма, че не се е случило, аз мисля че именно липсите оставят белег в човека. Понякога отсъствието може да е по-силно от присъствието. Липсите болят и могат да бъдат вдъхновение за писането, а и за всяко едно изкуство. Една от идеите, която ме занимава от доста време е „духът на стълбището”. Това понятие представлява състоянието, в което човек мисли за нещата, които е трябвало да каже, но не ги е казал – един поглед върху миналото и невъзможността да го върнеш.”, разказа още Александра.

Миналата година тя бе отличена в същия конкурс, в категорията „Хумор и сатира”. Александра има две издадени книги: „Бъдеще време в сегашното. Разкази и разсъждения на едно хлапе“ (2009 г) и романа „Запази сърцето“ (2013 г.). Част е от литературно-дискусионния клуб „Емилиян Станев“ към Великотърновския университет и скоро предстои да излезе общ сборник с произведения на членовете на литературния клуб.

В момента Александра пише романа „4”. Повече за него, за наградата и няколко нейни стихотворения можете да чуете в прикачения звуков файл:

 

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone