Интервю Култура Любопитно

Алба-Изабел Звезданова от летния семинар: „Тук са моите корени”

Двайсетгодишната Алба- Изабел Звезданова бе една от участничките в Четиридесетия юбилеен летен семинар по български език и култура, който се проведе във ВТУ. Майка  и́ е мексиканка, а баща и́  – българин. Въпреки че за пръв път участва в семинара, Алба е силно свързана със старата столица и университета. Тя е родена тук и е дъщеря на един от знаковите преподаватели по руска литература – покойния вече доц. Николай Звезданов (автор на книгите: Неосветените дворове на душата (Йордан Радичков). 1987; В света на „Майстора и Маргарита“. 1992; Космосът на Гогол. Същият в огледалото на другия. 2005.)

До деветата си година Алба живее във Велико Търново, след което се мести, заедно със семейството си, в Мадрид. Спомня си всичко, свързано с родното място – парковете, училището „Емилиян Станев”, в което е учила, мястото, където е живяла, Царевец…

„Тази година реших да участвам в семинара. Така се връщам към моите корени, моя град и моя университет.”, сподели Алба. Тя е категорична, че българското в нея е по-силно, въпреки че външно много прилича на майка си.

В Мадрид учи руски и английски език и казва, че руската литература винаги е била в живота и́. Обича литературата от 19. век, а Достоевски и Пушкин засега са любимите и́ писатели. Най-интересните лекции от семинара във ВТУ за нея са тези по българска култура и фолклор и съвременно българско кино.

Повече за Алба и участието и́ в семинара чуйте в прикачения файл:

„Във Великотърновския университет се чувствам много добре, всички ме познават, защото като малка баща ми ме водеше там.”, сподели Алба.  Ето и какви спомени за баща си пази тя: