Култура

Актрисата Наталия Цекова с моноспектакъл във Велико Търново

Младата актриса Наталия Цекова представя моноспектакъла „Цигански колела” тази вечер от 19:00 часа, в пространството за изкуство и култура „Залата” на бул. България № 29 във Велико Търново.

„Цигански колела” е двуезичен спектакъл на ромска тематика и е написан специално, през 2016 година от драматурга Здрава Каменова, за актрисата, която е от ромски произход, и която доби популярност покрай участието си в сериала „Откраднат живот”.

„Всичко тръгна от Здрава, която пожела да направи това представление за мен. Тя се вдъхнови от моята ромска история, и реши, че трябва по някакъв начин да бъде представена през този моноспектакъл”, споделя Цекова.

Наталия е завършила актьорско майсторство в Театралната академия през 2014 година, а след това и магистърска степен със специалност „Публична реч”. Режисьор на спектакъла е Калин Ангелов, който със Здрава Каменова е и съавтор на пиесата. Неотлъчно до актрисата през цялото време е акордеонистът и композитор Мартин Любенов – едно име познато не само в страната ни, но и в Европа.

„Темата на моноспектакъла е дискриминацията, една ромка, която преминава през това да се опита да забрави ромския си произход, защото е влюбена в човек, който не е от същия. Всъщност моноспектакълът проследява тези истории, които тя разказва, с идеята те да бъдат изкоренени от нея и забравени. Но всъщност никой не може да избяга от същността си, от това, с което е откърмен.” – разкрива част от сюжета Наталия Цекова.

Представлението се базира и на автентични автобиографични истории на роми от софийския регион и фрагменти от техни легенди. Целта е да се представят през призмата на собствената им история, култура и традиции спънките, пред които ги изправя така нареченият процес на интеграция.

След представлението, ще има и прожекция на документалния филм на Вилма Карталска – „My gypsy road” („Моят цигански път”).

Гергана Нинова