Култура Любопитно

Актрисата Горѝца Радева представя изложба с театрални артефакти във В. Търново

Изложба с театрални артефакти от колекцията на търновката Горѝца Радева представят Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във В. Търново. Тя включва селекция плакати, първото издание на пиесата на Пейо Яворов „В полите на Витоша” от 1911 г., програми от 1958 г. на Народен театър „Иван Вазов”, оригинални ръкописи на Йордан Йовков от пиесите му „Боряна”, „Албена” и „Обикновен човек”, стари програми, покани, плакати и афиши на български театри, писма от почитателки на великотърновския актьор Милен Колев и още други интересни образци.

За експозицията озаглавена „Три театрални изложби“ Горѝца Радева работи с театроведа Емилия Илиева, актьора Кольо Стайков и графичния дизайнер Красимира Друмева. Печатните произведения са разделени в три секции – „История на българския театър в периода до 1944 г.“, „История на българския театър след 1944 г.“, и „85 години от рождението на Милен Колев“.

Горѝца събира артефакти, свързани с българската театрална сцена, в продължение на повече от 10 г. Колекцията ѝ включва 283 театрални програми, 49 флаера, 56 покани, 53 плаката/афиша и 35 стари издания на пиеси. Събитието е организирано от Сдружение „Пътуващо пространство“, на което Горѝца е председател, с подкрепата на Община Велико Търново и е част от Културния календар на Общината.

Експозицията ще остане подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ на вниманието на жители и гости на града до 31 октомври (вторник) включително.

Гергана Нинова