Култура

Предложиха акад. Антон Дончев за почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ВТУ

Акад. Антон Дончев да бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Това предложи Петър Христов от Управителния съвет на настоятелите във ВТУ по време на срещата на писателя с ученици, студенти и почитатели в старата столица. Ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов заяви, че ще внесе предложението за разглеждане на следващото заседание на Академическия съвет.
В препълнената аула на Великотърновския университет Антон Дончев изнесе лекция на тема „Духовните уроци на историята”, като акцентът бе поставен върху българската писменост и култура и делото на светите братя Кирил и Методий.
„Утре ние празнуваме няколко чудеса – появата на нашата азбука, първите съчинения, писани на този прекрасен език, преводите на свещените книги и пътешествието на словото през вековете, докато стигнем до наши дни, когато 250 милиона души пишат на кирилица. Нашите предци са ни оставили този прекрасен и уникален език. Оставили са го на вас. Пазете го!”, обърна се академикът към младите хора в аулата.
Издателят Иван Гранитски припомни на публиката значимостта на творчеството на Антон Дончев и сподели, че след броени дни романът „Време разделно” ще бъде отпечатан на китайски език. Досега романът, който е най-издаваният след „Под игото”, е превеждан на 38 езика.
От името на Великотърновския общински съвет председателят му Венцислав Спирдонов дари книги на университетската библиотека и посъветва присъстващите ученици да продължат образованието си в търновската Алма матер.