Образование

Академик Георги Марков е новият почетен доктор на НВУ „Васил Левски”

Инсигниите бяха връчени от началника на висшето училище бригаден генерал Пламен Богданов на официална церемония в Дома на културата.

„За мен да бъда Доктор хонорис кауза на военния университет е особено ценно, защото аз съм написал шест книги за история на войните. Това са двете балкански войни и двете световни войни. Възпоменал съм подвизите на българските воини”, сподели акад. Георги Марков. Ученият отбеляза, че неговият дядо от град Елена е загинал на 34 г. по време на Балканската война при Бунар Хисар, а баща му се ражда четири месеца след смъртта му като трето дете в семейството. „Израснал съм с разказите за войната, имам 20 книги, но най-държа на шестокнижието си за войните и се радвам, че моите колеги от Националния военен университет са оказали такава чест. Надявам се, че ще продължавам да работя за историята на военното ни дело”, каза акад. Марков.

Академик Марков е роден в Пловдив в семейството на  инженер от Военновъздушните сили. Завършва история в Софийския университет. По-късно специализира в Института за европейска история в Германия и постъпва на работа в Института по история към БАН. От 1993 до 2013-а е директор на Института по история към БАН. Академик е от 2008 г. Членува в множество научни организации и сдружения, редакционни колегии, издателски научни съвети. Участва в редица научни проекти. Изнася лекции в Националната академия за театрално и филмово изкуство,  Нов български университет, във Военна академия „Г.С. Раковски” и СУ „Св. Климент Охридски”. Почетен доктор е на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и почетен гражданин на Балчик и Тутракан.