Култура

Айни от Малайзия стана Мис Фестивал 2018

20 красиви участнички от Грузия, Китай, Мексико, Венецуела, Малайзия, Коста Рика, Русия и Боливия взеха участие в 19-ото издание на конкурса „Мис Фестивал“. Събитието се провежда в рамките на Международния фолклорен фестивал, който бе официално открит снощи в старопрестолния град. В неделния горещ ден прекрасните момичета и многобройната публика потърсиха прохлада в басейна до бившия Радиотехникум, където се състоя конкурсът. Жури с председател Емил Павлов, президент на емблематичното събитие, оцени дамите в два кръга – дефиле и представяне на характерно за съответната страна изпълнение. За първи път в международния фестивал тази година Велико Търново посреща Боливия и Малайзия. Шумните агитки на представителките на Мексико и Коста Рика бяха в центъра на шоуто, а поддръжниците на Русия, със знамена в ръка, подкрепяха своите най-красиви участнички от басейна.

 

Мис Чар в конкурса днес стана една от представителките на Мексико – 21-годишната Андреа, която е студентка по биомедицина. Трета стана Хулия Монтеро от Венецуела – тя се отличи с предизвикателния си зелен костюм и свободно сценично присъствие. Хулия живее в Неапол от 13 години, танцува от малка. Екзотичната красавица определя танца за свой най-добър приятел.

С традиционен китайски танц с ветрила в един приказен свят пренесе аудиторията представителката на Китай – нежната и стилна Янг Уан Янг. Танцът символизира полъха на вятъра от крилата на пеперуда, обясни специално за Общинското радио момичето. Тя е на 20 години и споделя, че за нея е чест да бъде участник във фестивала. „Тук е изключително красиво, във Велико Търново има прекрасни хора, щастливи сме, че сме тук“, акцентира Янг.

 

Колкото и феерична да е Янг, от Малайзия е тазгодишната кралица на фестивала. Тя се казва Айни, с трудна и дълга за произнасяне фамилия, но с неподражаема прелест и талант. Айни Софи Бинтли Шамсон Зайуан получи своята лента и корона лично от президента на събитието, и прие новината със сълзи в очи и изненада.

Победителките. Отляво надясно – Айни от Малайзия, Янг от Китай, Хулия от Венецуела и Андреа от Мексико

„Не очаквах тази победа, горда съм за себе си и за Малайзия“, сподели след коронясването Айни. Тя е на 18 години, предстои й да бъде първокурсничка в университет. Любопитно за нея е, че е участвала в състава на танцьорите на Майкъл Джексън. Костюмът, с който бе на конкурса днес, се казва „саба“. Той е традиционен за Северната част на страната й. Именно със саба те честват своите най-щастливи празненства. Културата и фолклорът на Малайзия ще оживеят пред великотърновци и гости на концертите в Летния театър тази вечер, както и в понеделник, сряда, четвъртък и събота, когато е закриването на фестивала.

Част от екипа на най-големите световни авиокомпании, графичен дизайнер, архитект, музикант, биоинженер, модел – това са част от професиите на красивите претендентки за титлата „Мис Фестивал“ тази година.

За доброто настроение в днешния жарък ден се погрижиха възпитаниците на Румяна Начева от студио „Румина“ и танцьорите от клуб „Фиеста“ с ръководител Таня Шуманова.