Политика

Адвокат Калоян Янков е кандидатът за кмет на Велико Търново и водач на листата на „Демократична България”

Калоян Янков е роден в село Самоводене. Завършил е ОУ „Вела Пискова” и Природо-математическата гимназия в старопрестолния град, по-късно учи право в Софийския университет. Има над 25-годишна професионална практика в търговското, гражданското и корпоративното право. Той ще бъде и водач на листата на политическото обединение, в което влизат „Да, България”, „Демократи за силна България” и Движение „Зелените”. След него са журналистът, писател и д-р на политическите науки Елена Чамуркова, холандецът Якоб ван Бейлен, д-р Мавроди Калейнски с няколко мандата в местния парламент. Двадесет и четири кандидати за съветници издига „Демократична България”. Сред тях има адвокати, лекари, бизнесмени, хора на изкуствата и един спортист – националният шампион и  професионален треньор по шахмат, носител на десетки купи от престижни състезания Светла Йорданова.

„Явяваме се на изборите, за да предложим на жителите компетентно, енергично и почтено управление”, заяви кандидатът за кмет при представянето на листата в хана „Хаджи Николи”. „Поставяме си като основна задача да работим за повишаване на доходите на хората поне до средните за страната, както и да дадем перспектива на малкия и на средния бизнес. Смятаме, че това може да бъде изпълнено  чрез привличане на високотехнологични производства и услуги с висока добавена стойност, които не замърсяват околната среда. На съвременния етап привличането на такъв бизнес е ключово за развитието на всяка икономика и  община. Активно ще търсим инвеститори и ще създадем условия за тяхното развитие. Особено внимание ще обърнем на привличането на фирми в областта на информационните технологии – и по-специално в софтуерната индустрия, защото смятам, че във Велико Търново има общност от компетентни специалисти, които могат да бъдат основа за бързо и стремително развитие на отрасъла в града”, каза Янков.

Важен акцент в програмата на „Демократична България” е промяната на профила на културно-историческия туризъм. „Ще го направим разнообразен, свързан и достъпен. По този начин искаме увеличаване не само на броя на туристите, но преди всичко удължаване на престоя им в старата столица, за да потребяват повече от местните стоки и услуги и да допринасят за растежа на местната икономика”, поясни кандидатът за кмет.

Постоянно измерване на чистотата на въздуха и всекичасно информиране на населението за неговото качество  се нарежда също сред приоритетите на политическата формация.

„Основната цел на „Демократична България” е да обедини демократично мислещите хора, както и хората, които не са доволни от управлението, за да можем заедно да извоюваме промяна за  града и ново управление, което да започне да решава проблемите”, подчерта Калоян Янков.